ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Πόλεμος Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Η ανακοίνωσε έρχεται την ώρα που η Σαουδική Αραβία παραμένει «πιστή» στη Συμφωνία του OPEC+ με τη Ρωσία AP Photo/Charlie Riedel, File

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμεύσει 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη διεθνή αγορά ενέργειας εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να τονίζουν ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα όσο χρειαστεί.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τη διαταρραχή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των ενεργειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε ανακοίνωσή της.

«Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας (...) για να εμποδίσουμε τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ως όπλα τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ και 30 χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Η ανακοίνωσε έρχεται την ώρα που η Σαουδική Αραβία παραμένει «πιστή» στη Συμφωνία του OPEC+ με τη Ρωσία.

Η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η Μόσχα θέλει οι τιμές να παραμείνουν υψηλές. Η Σαουδική Αραβία δέχεται έντονες πιέσεις από τις ανεπτυγμένες οικονομίες να αυξήσει την παραγωγή, ωστόσο δεν φαίνεται πρόθυμη.

Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας συζήτησε «την κατάσταση στην Ουκρανία και τον αντίκτυπό της στις ενεργειακές αγορές, και την αποφασιστικότητα του Βασιλείου για τη σταθερότητα και την ισορροπία των αγορών πετρελαίου και τη δέσμευσή του στη συμφωνία (OPEC Plus)», ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία - ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ - δεν έχει παρουσιάσει μια φιλοδυτική θέση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency - ΙΕΑ) είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν περαιτέρω τα αποθέματα πετρελαίου τους στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Κοΐτσι Χαγκιούντα σε δημοσιογράφους.

Οι υπουργοί των χωρών που είναι μέλη της IEA, που εδρεύει στο Παρίσι, συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να μειώσουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» στον απόηχο του «ράλι» που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το μερίδιο κάθε χώρας στη συμφωνηθείσα αποδέσμευση αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες, συμπλήρωσε ο ιάπωνας υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ