ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα πει στο διάγγελμά του o Μπάιντεν για την Ουκρανία, Πούτιν και Ρωσία

Τι θα πει στο διάγγελμά του o Μπάιντεν για την Ουκρανία, Πούτιν και Ρωσία
AP Photo

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «είχε άδικο», «ήμασταν έτοιμοι», θα πει ο Τζο Μπάιντεν σε περίπου μία ώρα ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου, διαλαλώντας την ενότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους μπροστά στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη μύχια ελπίδα να διεγείρει τον πατριωτισμό των Αμερικανών, μεγάλο μέρος των οποίων τον αμφισβητεί.

«Στην πορεία της ιστορίας μας αντλήσαμε το εξής μάθημα: αν οι δικτάτορες δεν πληρώσουν το τίμημα για τις επιθέσεις τους, προκαλούν ακόμη περισσότερο χάος», θα δηλώσει ο αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη του «ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union Address, SOTU), που θα αρχίσει να εκφωνεί στο ημικύκλιο περί τις 21:00 (τοπική ώρα· 04:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με αποσπάσματά της που έδωσε εκ των προτέρων στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Ο ρώσος πρόεδρος «νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν. Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό», θα τονίσει.

Με την ομιλία του, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει η ουκρανική κρίση, ο «προμελετημένος και απρόκλητος» πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τζο Μπάιντεν ευελπιστεί πως θα καταφέρει εντέλει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα ενότητας, κάτι που προσπαθεί – μάταια – να επιτύχει από την εκλογή του.

Κάθε χρόνο, ο αρχηγός του κράτους των ΗΠΑ πηγαίνει να κάνει απολογισμό του έργου του και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του στο Καπιτώλιο. Το εγχείρημα είναι γενικά αφιερωμένο μάλλον σε εθνικά ζητήματα αλλά, αυτή τη φορά, ο 79χρονος Δημοκρατικός αναμένεται να απευθυνθεί σε όλο τον κόσμο, αναφερόμενος ξανά στη συμμαχία «των δημοκρατιών» έναντι των «αυταρχικών καθεστώτων» που υποσχόταν να σχηματίσει όταν αναλάμβανε.

Η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν προσκάλεσε την πρεσβεύτρια της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, την Οξάνα Μαρκάροβα, να καθίσει πλάι της στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο. Τη σημαιοστολισμένη Πενσιλβάνια Άβενιου, τη μεγάλη οδική αρτηρία που συνδέει τον Λευκό Οίκο με το Κογκρέσο, χρωματίζει το μπλε και το κίτρινο του ουκρανικού εθνικού συμβόλου.

Στην ομιλία του, που αναμένεται να σχολιαστεί πολύ, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται αναφερθεί επίσης στην καθημερινή ανησυχία των αμερικανικών νοικοκυριών, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, που θέλει να ξεπεραστεί με την αύξηση της παραγωγικότητας και την αναζωογόνηση της αμερικανικής βιομηχανίας, ειδικά του τομέα της τεχνολογίας.

«Έχουμε την επιλογή. Ένας τρόπος να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός είναι να μειωθούν οι μισθοί και να φτωχύνουν οι Αμερικανοί. Έχω ένα καλύτερο σχέδιο. Αντί να είμαστε εξαρτημένοι από αλυσίδες εφοδιασμού στο εξωτερικό, ας παράγουμε στις ΗΠΑ», θα πει, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο αμερικανός πρόεδρος, που πασχίζει να πείσει την κοινή γνώμη ότι η χώρα είναι σε καλά χέρια, βλέπει τη δημοτικότητά του να παραμένει βυθισμένη κάτω από το 40%, παρά την ανάπτυξη της οικονομίας, παρά τη χαμηλή ανεργία, παρά το ότι ο κλοιός της πανδημίας μοιάζει να χαλαρώνει – η μάσκα στην ομιλία του Τζο Μπάιντεν θα είναι άλλωστε προαιρετική.

Τίποτε από όλα αυτά δεν ωφελεί μέχρι τώρα τον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, που φοβούνται ότι τον Νοέμβριο θα απολέσουν την οριακή πλειοψηφία τους στο Κογκρέσο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ηλεκτρίζει τους οπαδούς τους και το πολιτικό κλίμα παραμένει τεταμένο, καθώς οι διενέξεις για κοινωνικά ζητήματα, από την άμβλωση στην οπλοκατοχή, από τον αγώνα κατά του ρατσισμού ως τις σεξουαλικές διακρίσεις, δίνουν και παίρνουν όσο πάντα.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου έχει στήσει προστατευτικές μπαριέρες γύρω από το κτίριο, στο οποίο επιτέθηκαν τον Ιανουάριο του 2021 οι οπαδοί του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν.