ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Θα αποδεσμευθούν 30 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο από τα αποθέματά μας εάν χρειαστεί»

Μπάιντεν: «Θα αποδεσμευθούν 30 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο από τα αποθέματά μας εάν χρειαστεί»
Οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού για να σταθεροποιηθεί η αγορά, σύμφωνα με τον Μπάιντεν (Julia Nikhinson/Pool via AP)

Τη διαβεβαίωση ότι η Αμερική μπορεί να αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα αποθέματά της, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με άλλες 30 χώρες για να αποδεσμευθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, αποδεσμεύοντας (επιπλέον) 30 εκατομμύρια βαρέλια» από τα στρατηγικά αποθέματά της, είπε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου κατά την πρώτη του ομιλία για την «κατάσταση της ένωσης». Πρόσθεσε, ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα», εάν κρίνει πως είναι «απαραίτητο».

Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δικτάτορα» και είπε ότι είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ».

Ακόμη, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις», κατά τη διάρκεια της πρώτης του «ομιλίας για την κατάσταση της ένωσης».

«Το γεγονός ότι ο ρώσος δικτάτορας εισέβαλε σε ξένη χώρα έχει κόστος για όλο τον πλανήτη», ανέφερε ο 79χρονος Δημοκρατικός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία, αφορούσε κατά μεγάλο μέρος, την ουκρανική κρίση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είχε άδικο, ήμασταν έτοιμοι, ήμασταν ενωμένοι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξαίροντας την αντίδραση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της.

Εν τω μεταξύ, δύσκολη ήταν η νύχτα για τους Ουκρανούς πολίτες σε Χάρκοβο, Κίεβο και Μαριούπολη, οι οποίοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους. Ωστόσο, πολλόι από αυτούς φοβούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τα πυρά και τις σειρήνες πολέμου που ακούγονται παντού.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους στο Κίεβο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς η Μόσχα σχεδίαζε να χτυπήσει στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Live Blog - Ουκρανία: Απόβαση Ρώσων στο Χάρκοβο - Αερομεταφερόμενες δυνάμεις χτύπησαν νοσοκομείο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ