ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι Ρώσοι περικύκλωσαν το Χάρκοβο – Πολιορκείται το λιμάνι της Μαριούπολης

Ουκρανία: Οι Ρώσοι περικύκλωσαν το Χάρκοβο – Πολιορκείται το λιμάνι της Μαριούπολης
Για έβδομη ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν περικυκλώσει πολλές περιοχές (AP Photo/Serhii Nuzhnenko)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μάχες στα μέτωπα της Ουκρανίας με το ρωσικό στρατό να έχει περικυκλώσει το Χάρκοβο, ενώ τουλάχιστον 100 άτομα τραυματίστηκαν στη Μαριούπολη, εκεί όπου βρίσκεται το λιμάνι μεγάλης στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα και το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει ακόμα στα χέρια του Κιέβου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μάχες στα μέτωπα της Ουκρανίας με το ρωσικό στρατό να έχει περικυκλώσει το Χάρκοβο, ενώ τουλάχιστον 100 άτομα τραυματίστηκαν στη Μαριούπολη, εκεί όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα και το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει ακόμα στα χέρια του Κιέβου.

«Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στο Χάρκοβο και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τον Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, εκδηλώθηκε εξάλλου πυρκαγιά στον χώρο σχολής πολιτών στο Χάρκοβο έπειτα από αεροπορικό πλήγμα.

«Πρακτικά δεν απομένει πλέον καμία» περιοχή στο Χάρκοβο που δεν έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού, ανέφερε.

Η έφοδος ρωσικών στρατευμάτων καταγράφηκε την έβδομη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και κλιμακώθηκε την 1η Μαρτίου.

Η πόλη Χάρκοβο, με 1,4 εκατ. κατοίκους, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, υπέστη χθες επανειλημμένα βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Φόβοι για επίθεση από τη Λευκορωσία»

Στη Μαριούπολη, όπου το λιμάνι αποτελεί στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, είναι το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει στα χέρια του Κιέβου. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Τρίτη, 1η Μαρτίου, από τα ρωσικά πυρά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, που επικαλέστηκαν ουκρανικά ΜΜΕ.

Στη Χερσώνα, οι είσοδοι της οποίας ήδη ελέγχονταν από ρωσικά στρατεύματα, αποσπάστηκε ο έλεγχος του σιδηροδρομικού σταθμού και του λιμανιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ιγκόρ Κολιχάγιεφ.

Στην Μποροντιάνκα, 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν δύο πολυκατοικίες χθες, σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών, Εμινέ Τζαπάροβα, η οποία μοιράστηκε βίντεο που εικονίζει ακίνητα που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και διαμερίσματα στις φλόγες.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας πως φοβάται επίθεση από τη Λευκορωσία.

«Λευκορωσικά στρατεύματα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και βρίσκονται σε ζώνες συγκέντρωσης πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Facebook.

Η ουκρανική κατασκοπεία διαπίστωσε «αυξημένη δραστηριότητα» αεροσκαφών στην περιοχή των συνόρων και παρατήρησε οχηματοπομπές που μετέφεραν πυρομαχικά και τρόφιμα.

Η Λευκορωσία «θα μπορούσε πιθανόν να υποστηρίξει τους Ρώσους εισβολείς στον ρωσοουκρανικό πόλεμο», εκτίμησε.

Πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, «επιθέσεις με πυραύλους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων» στην Ουκρανία γίνονται «συστηματικά» από τη λευκορωσική επικράτεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ