ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εκκενώνεται το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη - Επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων

Ουκρανία: Εκκενώνεται το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη - Επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων
Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν σε κάθε σημείο της Ουκρανίας (AP Photo/Visar Kryeziu)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποχώρηση των Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη της Μαριούπολης. Το ελληνικό προξενείο εκκενώνεται καθώς πλησιάζουν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή. 

Έλληνες δημοσιογράφοι και τεχνικοί ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την περιοχή με πορεία προς τα δυτικά καθώς η παραμονή τους στην περιοχή κρίνεται επικίνδυνη.

Από την πόλη θα ξεκινήσουν με κονβόι 20 δημοσιογράφοι και τεχνικοί σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Σε ένα από τα οχήματα θα είναι και ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωσταλένος. Για τη μεταφορά τους υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν, όπως και για τις αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων για να μη χαθεί κανείς σε περίπτωση που υπάρχει μηχανικό πρόβλημα ή πρόβλημα καυσίμων, καθώς υπάρχει πλαφόν στην περιοχή.

Η αποστολή έχει εφοδιαστεί με ρηματική διακοίνωση που έχει σταλεί μέσω του ΥΠΕΞ για να το δείχνουν στους Ρώσους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πομπή θα μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζια και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας για να τους παράσχει κάθε βοήθεια.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Η εκκένωση μέρους προσωπικού του Γενικού Προξενείου στην Μαριούπολη, με ταυτόχρονη επιχείρηση διαφυγής των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη, αποφασίστηκε χθες για σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας της περιοχής Μαριούπολης αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει σήμερα Τετάρτη ανθρωπιστικός διάδρομος για την έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα Δυτικά. Ανάμεσά τους θα είναι και το προσωπικό του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του γενικού Προξενείου καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ