ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οργανώνουν αποστολές στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οργανώνουν αποστολές στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες

Καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν ομάδες στην Πολωνία, τη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία για να αξιολογήσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων που διασχίζουν τα σύνορα.

Ομάδες μας είναι επίσης παρούσες στη Λευκορωσία και τη Ρωσία έτοιμες να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην Ουκρανία, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν διανείμει κιτ για τραυματίες πολέμου στη Μαριούπολη. Παρέχουμε, επίσης, εκπαίδευση τηλεϊατρικής για τη φροντίδα τραυμάτων σε 30 χειρουργούς από την ανατολική Ουκρανία.

Οι ομάδες έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν φτάσει στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα και επί του παρόντος προσπαθούν να διασφαλίσουν το απαραίτητο προσωπικό και προμήθειες στην Ουκρανία και να οργανώσουν δράσεις αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και στις δύο πλευρές των συνόρων. Οι ομάδες θα αξιολογήσουν επίσης την κατάσταση κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Με τις μάχες να συνεχίζονται, ο προσδιορισμός της πραγματικής έκτασης των ιατρικών αναγκών στην Ουκρανία παραμένει πρόκληση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προετοιμάζονται για μια σειρά από σενάρια, τα οποία θα μας επιτρέψουν να εντείνουμε την ανταπόκρισή μας.

Στα συνοριακά σημεία ελέγχου Ουκρανίας-Πολωνίας οι ομάδες μας βλέπουν ανθρώπους να περνούν με τα πόδια, με αυτοκίνητα και λεωφορεία, πολλούς κουρασμένους και εξουθενωμένους, και μερικούς με παιδιά ηλικίας ακόμη και 25 ημερών.

Πολλοί από αυτούς που διέσχισαν τα πολωνικά σύνορα μάς είπαν ότι πέρασαν πολλές ώρες σε ουρές σε χαμηλές θερμοκρασίες. Κάποιοι ήταν αφυδατωμένοι και άλλοι υπέφεραν από υποθερμία. Έχουμε δωρίσει βασικά είδη σε ένα καταφύγιο υποδοχής στην Πολωνία και δουλεύουμε για να ενισχύσουμε την ανταπόκρισή μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ