ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αγωνία για την εκκένωση της Μαριούπολης - Πομπή 20 αυτοκινήτων με 82 Έλληνες

Ουκρανία: Αγωνία για την εκκένωση της Μαριούπολης - Πομπή 20 αυτοκινήτων με 82 Έλληνες
Πομπή 20 αυτοκινήτων με 82 Έλληνες ξεκίνησε από τη Μαριούπολη όπου μαίνονται σκληρές μάχες, με στόχο να μεταφερθούν σε ασφαλές έδαφος AP Photo / Evgeniy Maloletka

Στα ύψη βρίσκεται η αγωνία για την φυγάδευση των Ελλήνων και την απομάκρυνσή τους από την Μαριούπολη που έχει μετατραπεί σε πεδίο σκληρών μαχών καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία .

Από το πρωί σήμερα Τετάρτη ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων. Μια πομπή από 21 αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν 82 ομογενείς, ξεκίνησαν από το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης, με στόχο να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη και να καταφύγουν σε ασφαλές έδαφος. Ωστόσο μέσα στις πολεμικές συνθήκες που επικρατούν τα αυτοκίνητα από το κονβόι είναι δύσκολο να είναι όλα μαζί.

Στο κονβόι που κατευθύνεται προς Δυτικά, εκτός των ομογενών βρίσκονται το προσωπικό του Γενικού Προξενείου και Έλληνες δημοσιογράφοι και τεχνικοί που στεγάζονταν στους χώρους του γενικού Προξενείου.

Σε ένα από τα οχήματα θα βρίσκεται και ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωσταλένος. Για τη μεταφορά τους υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν, όπως και για τις αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων για να μη χαθεί κανείς σε περίπτωση που υπάρχει μηχανικό πρόβλημα ή πρόβλημα καυσίμων, καθώς υπάρχει πλαφόν στην περιοχή.

Η αποστολή έχει εφοδιαστεί με ρηματική διακοίνωση που έχει σταλεί μέσω του ΥΠΕΞ για να το δείχνουν στους Ρώσους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πομπή θα μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζια και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας για να τους παράσχει κάθε βοήθεια.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Η εκκένωση μέρους προσωπικού του Γενικού Προξενείου στην Μαριούπολη, με ταυτόχρονη επιχείρηση διαφυγής των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη, αποφασίστηκε χθες, για σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όπως έλεγαν χθες οι ίδιες πηγές, δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας της περιοχής Μαριούπολης αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει σήμερα Τετάρτη ανθρωπιστικός διάδρομος για την έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα Δυτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ