ΚΟΣΜΟΣ

Παραβίαση των κανόνων η ανέγερση φράχτη στα ιταλοαυστριακά σύνορα, λέει η Ρώμη

Παραβίαση των κανόνων η ανέγερση φράχτη στα ιταλοαυστριακά σύνορα, λέει η Ρώμη
Στιγμιότυπο από την πενταμερή συνάντηση ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας στο Ανόβερο τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 matteorenzi.it

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi) καταδίκασε σήμερα (27/4) το σχέδιο της Αυστρίας να επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους στο συνοριακό πέρασμα Μπρένερ (Brenner) στο Τυρόλο για την αναχαιτιση των προσφυγικών ροών.

Κάνοντας αναφορά στην πενταμερή συνάντηση ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, που έλαβε χώρα στο Ανόβερο προχθές Δευτέρα (25/4), ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πιθανότητα εφαρμογής του αυστριακού σχεδίου τίθεται «αδιάντροπα εναντίον των ευρωπαϊκών κανονισμών, όπως επίσης στην ιστορία, στη λογική και στο μέλλον».

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Ρέντσι επικαλέστηκε μεταξύ άλλων και στοιχεία για το προσφυγικό: ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στην Ιταλία κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους είναι μικρότερος στο αντίστοιχο διάστημα του 2014 και περίπου ίσος με αυτόν στο 2015. Υποστήριξε ότι το προσφυγικό είναι περίπλοκο ζήτημα και η διαχείριση των μεταναστών ένα δύσκολο εγχείρημα, όμως ο διεθνής συναγερμός είναι υπερβολικός.

Όπως τόνισε ο Ματέο Ρέντσι:

Για εμένα δεν είναι λάθος να ζητάμε από την Ευρώπη αλλαγή πορείας τόσο στο προσφυγικό όσο και στην οικονομία. Θα πρόσθετα ότι είναι καθήκον μας, με δεδομένες τις ψήφους που πήραμε στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Η ιστορία, η λογική και το μέλλον

Brenner 2016 04 12T143018Z 435989414 D1AESXYQRQAA RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS AUSTRIA copy

Το συνοριακό πέρασμα Μπρένερ, όπως καταγράφηκε από τον φωτογραφικό φακό την Τρίτη 12 Απριλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Dominic Ebenbichler

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Βιέννης εξετάζει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο να ανεγείρει συνοριακό φράκτη στο πέρασμα Μπρένερ στα ιταλοαυστριακά σύνορα. Στις αρχές Μαρτίου, η Ρώμη ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης για ενίσχυση των ελληνοαλβανικών συνόρων, αποστέλλοντας είκοσι αστυνομικούς για την αποτροπή πιθανής εισόδου προσφύγων μετά την ανέγερση φράχτη και το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου στην Ειδομένη.

Συνέντευξη Τύπου του Ματέο Ρέντσι για την πενταμερή συνάντηση στο Ανόβερο, τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 (στα ιταλικά) - Πηγή: Palazzo Chigi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ