ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Αναμένουμε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία» - Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση

Ιταλία: «Αναμένουμε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία» - Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση
Η Ιταλία σκοπεύει να φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες φτάσουν στη χώρα, παρέχοντάς τους άμεσα το δικαίωμα παραμονής τους για τουλάχιστον έναν χρόνο (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να δώσει από την πρώτη στιγμή το δικαίωμα φιλοξενίας διάρκειας ενός έτους σε όλους τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, που θα επιλέξουν την Ιταλία ως ασφαλή χώρα παραμονής.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να φτάσουν στην χώρα μέχρι και 800.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ουκρανία.

Μέχρι αυτή την στιγμή, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, οι Ουκρανοί, που κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο και να βρουν προστασία στην Ιταλία, είναι περίπου 1.000.

Σχετικά με το δικαίωμα παραμονής τους στη χώρα, θα μπορεί να ανανεωθεί για όσους επιθυμούν να μείνουν στην Ιταλία.

Αρχικά, για να φιλοξενηθούν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ξενοδοχεία τα οποία έως τώρα είχαν εξοπλιστεί για τους πολίτες που βρίσκονταν σε απομόνωση, λόγω του ότι είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Συνολικά, στην πρώτη αυτή φάση, θα διατεθούν 16.000 κλίνες, με ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των ηλικιωμένων και των παιδιών. Παράλληλα, πρόκειται να υπάρξει και έμμεση στήριξη. Οι ιταλικές οικογένειες, δηλαδή, οι οποίες θα αποφασίσουν να φιλοξενήσουν έναν ή και περισσότερους πρόσφυγες, θα στηριχθούν οικονομικά από το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ιταλικές οικογένειες στις οποίες ήδη εργάζονται Ουκρανές και οι οποίες προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν έμπρακτα τους πρόσφυγες. Στην Ιταλία ζουν συνολικά 250.000 ουκρανοί πολίτες. Μέχρι στιγμής, πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Επίσης, σήμερα έγινε γνωστό ότι όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ιταλίας ετοιμάζουν ένα ειδικό δίκτυο συνεργασίας, για να είναι σε θέση να προσφέρουν, σε όλα τα παιδιά που είτε έχουν χρόνιες παθήσεις είτε είναι θύματα του πολέμου, την καταλληλότερη ιατρική φροντίδα.

Τέλος, στόχος του ιταλικού υπουργείου Υγείας είναι να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19 όλοι οι πρόσφυγες που θα φτάσουν στην Ιταλία από την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ