ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολιορκούνται Χερσώνα, Xάρκοβο και Μαριούπολη - Πλησιάζει η μάχη του Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολιορκούνται Χερσώνα, Xάρκοβο και Μαριούπολη - Πλησιάζει η μάχη του Κιέβου
Εάν η Χερσώνα τελικώς καταληφθεί -γεγονός που η ουκρανική πλευρά αρνείται ότι έχει ήδη συμβεί- θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που περνά στον έλεγχο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. H φωτογραφία από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο. AP Photo/Vadim Ghirda

Εν μέσω κλιμάκωσης των βομβαρδισμών επιταχύνεται η ρωσική προώθηση για την περικύκλωση και κατάληψη μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας. Η μάχη για το Κίεβο δείχνει να βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά· η Χερσώνα δέχεται σφοδρές επιδρομές με τη Ρωσία να διατείνεται πως το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας έχει «πέσει», ενώ υπό πολιορκία τελούν το Χάρκοβο, καθώς και η Μαριούπολη στο νότο.

Εάν η Χερσώνα τελικά καταληφθεί -γεγονός που η ουκρανική πλευρά αρνείται ότι έχει ήδη συμβεί- θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που περνά στον έλεγχο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την έναρξη της εισβολής, τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου.

«Έχουν εντολές να αφανίσουν την ιστορία μας, να αφανίσουν τη χώρα, να μας αφανίσουν όλους» δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στον χθεσινό βομβαρδισμό του μνημείου του Ολοκαυτώματος του Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο. Και καθώς οι ρωσικές επιδρομές εντείνονται, ο Ζελένσκι διαμηνύει πως «δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν τη χώρα μας με βόμβες».

Περισσότεροι από 2.000 πολίτες, παιδιά ανάμεσά τους, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις επτά ημέρες που μετρά ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, βάσει τελευταίας ανακοίνωσης της Κρατικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας. Οι βομβαρδισμοί υποδομών ζωτικής σημασίας και πολιτικών στόχων έχουν ενταθεί, γεγονός που εγείρει φόβους ότι μπορεί να αυξηθεί δραματικά ο φόρος αίματος των αμάχων τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται πλέον στην έβδομη ημέρα, η σθεναρή ουκρανική αντίσταση έχει αποτρέψει μεν την «εύκολη νίκη» που ανέμενε το Κρεμλίνο, όμως οι ρωσικές στρατιώτες δυνάμεις προελαύνουν στο νότο, ενώ πλησιάζουν πλέον πιο κοντά στο Κίεβο, όπου ο φόβος και η αγωνία των κατοίκων εντείνονται.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης πάρει τον έλεγχο περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, κοντά στη νοτιοανατολική πόλη Ενερχοντάρ, βάσει ενημέρωσης που έλαβε από Ρώσους διπλωμάτες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και διαθέτει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες (η Ουκρανία έχει τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς με συνολικά 15 αντιδραστήρες).

russia-ukraine.jpg
Ρώσος στρατιώτης με το δάχτυλο στη σκανδάλη σε άγνωστη τοποθεσία της Ουκρανίας. Στιγμιότυπο από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

«Περιμένοντας ένα θαύμα» στη Χερσώνα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας. Σφοδρές μάχες λάμβαναν χώρα τη νύχτα.

Ωστόσο, τόσο ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Κολιχάγεφ, όσο και ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέκσσι Αρέστοβιτς, δηλώνουν ότι αν και η Χερσώνα είναι περικυκλωμένη, παραμένει υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

Οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.

Η πόλη και η περιφέρειά της έχουν υποστεί τις τελευταίες ώρες σφοδρούς βομβαρδισμούς. Και ο δήμαρχός της αναγνωρίζει πως «περιμένει ένα θαύμα» για να μην πέσει η Χερσώνα στα χέρια του ρωσικού στρατού.

Η περιοχή της Χερσώνας, η οποία συνορεύει με την Κριμαία, δέχθηκε επίθεση από την αρχή της ρωσικής εισβολής την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου.

Υπό πολιορκία το Χάρκοβο

Ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν τα ξημερώματα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός τα ξημερώματα χωρίς να δώσει αναφορά για τον αριθμό τους.

Μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων της Τρίτης στο κέντρο της πόλης, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων, νέες επιδρομές σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης με στόχο το περιφερειακό αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας, καθώς και το πανεπιστήμιο της ουκρανικής μητρόπολης που απέχει 50 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν στους τελευταίους βομβαρδισμούς. Οι διασώστες αναφέρουν ότι έχουν αναπτύξει 21 οχήματα και 90 άτομα για την κατάσβεση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και την παροχή ιατρικής φροντίδας στα θύματα.

Eν μέσω των νέων επιδρομών, ο δήμαρχος του Χαρκόβου διαμήνυσε ότι ουδέποτε πρόκειται να παραδοθεί.

Δραματικές ώρες στη Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος έχει ήδη καταλάβει το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, έχει περικυκλώσει τη Μαριούπολη, επίσης στην Θάλασσα του Αζόφ, όπου και κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός που ξεπερνά τα 100.000 άτομα.

Πολλοί πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη, μεταξύ τους και ομογενείς που έφθασαν μετά από πολύ δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι στη Ζαπορίζια.

Διαβάστε επίσης

«Σφαίρες σφύριζαν δίπλα μας» - Το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη έφθασε στη Ζαπορίζια

«Οι εχθρικές δυνάμεις κατοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν κάνει τα πάντα για να εμποδίσουν την έξοδο αμάχων από την πόλη του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων» δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μιλώντας ζωντανά στην ουκρανική τηλεόραση.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους τραυματίες από τους δρόμους, από σπίτια και διαμερίσματα σήμερα, αφού οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», ανέφερε.

Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τρίτη από ρωσικά πυρά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το δημαρχείο της πόλης.

Ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι κρίσιμης σημασίας για τον ρωσικό στρατό, προκειμένου να διασφαλίσει την εδαφική συνέχεια μεταξύ των δυνάμεών του από την Κριμαία και εκείνων από τα αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς. Οι δύο ομάδες ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Πιο κοντά στο Κίεβο ο ρωσικός στρατός

Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στα περίχωρα του Κιέβου, όπου οι κάτοικοι που δεν έχουν τραπεί σε φυγή προετοιμάζονται εδώ και ημέρες για τη μεγάλη μάχη απέναντι στον ρωσικό στρατό.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα επικρατούσε σήμερα μία απόκοσμη ηρεμία μετά τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στον πύργο τηλεπικοινωνιών που οδήγησε στο θάνατο πέντε ανθρώπων. Ο πύργος βρίσκεται δίπλα στο Μνημείο του Μπάμπι Γιαρ, όπου σχεδόν 34.000 Εβραίοι σφαγιάστηκαν μέσα σε δύο ημέρες από τους Ναζί κατακτητές το 1941.

Το πελώριο στρατιωτικό κονβόι, που έχει απεικονιστεί σε φωτογραφίες της αμερικανική εταιρείας δορυφορικών εικόνων Maxar, συνεχίζει να προελαύνει προς την ουκρανική πρωτεύουσα, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν στόχος είναι να περικυκλώσει και να απομονώσει το Κίεβο ή να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο για την κατάσταση επί του πεδίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διακρίνουν «σημαντική αλλαγή επί του πεδίου» στην Ουκρανία συγκριτικά με τη χθεσινή ημέρα, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Εντός Ουκρανίας επιχειρεί αυτή τη στιγμή το 82% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει η Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα, κατά τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ. Δεν πρόκειται για αξιόλογη μεταβολή, καθώς η σχετική εκτίμηση χθες, Τρίτη, ήταν για το 80% των δυνάμεων.

Αν και δεν έχει υπάρξει «καμία σημαντική κίνηση» των ρωσικών δυνάμεων που προελαύνουν στο Κίεβο από χθες, η Ρωσία αύξησε τις επιθέσεις με «πύραυλους και το πυροβολικό της που στοχεύουν την πόλη», επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο ίδιος επίσης ανέφερε πως παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στις πόλεις Χάρκοβο και Τσέρνιχιβ, δεν έχει υπάρξει «σημαντική κίνηση από τους Ρώσους για να καταλάβουν καμία από τις δύο».

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, που επικαλείται το δίκτυο CNNi, ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «κολλήσει» έξω από τις δύο πόλεις.

Ωστόσο, έχουν επιτύχει μεγαλύτερη πρόοδο στο νότο, δήλωσε. Για την Χερσώνα επισήμανε πως αμφότερες οι πλευρές υποστηρίζουν πως διαθέτουν τον έλεγχο.

Για την Μαριούπολη ανέφερε πως υπάρχουν «προκαταρκτικές ενδείξεις» ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να εισέλθουν από το Ντονέτσκ εξαπολύοντας πιθανώς επίθεση στην πόλη από πολλαπλές κατευθύνσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ