ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ έστειλαν εκατοντάδες πυραύλους Stinger στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες

Οι ΗΠΑ έστειλαν εκατοντάδες πυραύλους Stinger στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες
Αμερικανοί πεζοναύτες εκτοξεύουν έναν πύραυλο Stinger σε άσκηση σε πεδίο βολής της Ρουμανίας, 20 Μαρτίου 2017 AP Photo/Vadim Ghirda

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν εκατοντάδες αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 200 τη Δευτέρα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και πηγή του Κογκρέσου που ενημερώθηκε για το θέμα. Την είδηση μετέδωσε το NBC.

Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, να στείλουν όπλα αμερικανικής κατασκευής που διαθέτουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων Stinger. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε δώσει έγκριση στην απ' ευθείας διάθεση Stinger στην Ουκρανία, παρότι είχαν στείλει άλλα όπλα.

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου πίεζαν εδώ και μήνες για την αποστολή πυραύλων Stinger στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί. από την πλευρά τους, έχουν επανειλημμένα κάνει εκκλήσεις για περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών και αντιαρματικών όπλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι αυτή τη στιγμή η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι σε θέση να λάβει «ζωτικής φύσεως αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό» που χρειάζεται.

Υπάρχουν διαφορετικές γενιές πυραύλων Stinger που παράγουν οι ΗΠΑ και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται να παραδώσουν στους Ουκρανούς το νεότερο μοντέλο, φοβούμενοι μην πέσουν στα χέρια της Ρωσίας που θα μπορούσε να αποκτήσει την αμερικανική τεχνολογία.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στην έως τώρα στάση της να μην στέλνει όπλα στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ