ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις για την ημερομηνία έγκρισης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - Τι γνώριζε η Κίνα

Αποκαλύψεις για την ημερομηνία έγκρισης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - Τι γνώριζε η Κίνα
Twitter/YourAnonNews

Ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προς τη Ρωσία στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, αποκαλύπτουν οι New York Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους της διακυβέρνησης Μπάιντεν και ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Οι NYT αναφέρονται σε έκθεση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών που αποδεικνύει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν κάποιο βαθμό γνώσης σχετικά με τα σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου, πριν από την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Μόσχα και το Πεκίνο εξέδωσαν μια δήλωση 5.000 δηλώνοντας ότι η συνεργασία τους «δεν είχε όρια», καταγγέλλοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και βεβαιώνοντας ότι θα εγκαθιδρύσουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με αληθινή «δημοκρατία».

O εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, που κλήθηκε να σχολιάσει τις εν λόγω πληροφορίες, είπε:

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμες εικασίες που αποσκοπούν στο να μετατοπίσουν της ευθύνης και να σπιλώσουν την Κίνα».

Νωρίτερα, η ομάδα χάκερ Anonymous έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από διαρροή εγγράφων των ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα με τις οποίες η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εγκρίθηκε στις 18 Ιανουαρίου, με το αρχικό σχέδιο να προβλέπει κατάληψη της χώρας από 20 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ