ΚΟΣΜΟΣ

Αλίσα Ουσμάνοφ: Η Γερμανία κατέσχεσε πολυτελή θαλαμηγό του Ρώσου ολιγάρχη

Αλίσα Ουσμάνοφ: Η Γερμανία κατέσχεσε πολυτελή θαλαμηγό του Ρώσου ολιγάρχη
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αλίσερ Ουσμάνοφ σε τελετή απονομής βραβείων στο Κρεμλίνο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017 Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η Γερμανία ξεκίνησε τις κυρώσεις κατά της ρωσικής ελίτ, με την κατάσχεση πολυτελούς θαλαμηγούς αξίας τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ιδιοκτησίας του ρώσου δισεκατομμυριούχου ολιγάρχη Αλίσερ Ουσμάνοφ.

Ο Ουσάνοφ είναι ένας από τους επιχειρηματίες που έχει βάλει στο στόχαστρο η ΕΕ καθώς διατηρεί δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος απένειμε το προεδρικό μετάλλιο Τιμής το 2004, για την προσφορά του στις επιχειρήσεις και τη φιλανθρωπία.

Ο ολιγάρχης έφτιαξε την περιουσία του που υπολογίζεται σε 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, μέσω των δραστηριοτήτων του στη βιομηχανία χάλυβα και σε εταιρείες εξόρυξης.

Είναι ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Kommersant και συνιδιοκτήτης της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας, της MegaFon, καθώς και ιδιοκτήτης της εταιρείας Udokan που αναπτύσσει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χαλκού στον κόσμο.

Η θαλαμηγός του, Dilbar, μήκους 156 μέτρων, κατασχέθηκε στο λιμάνι του Αμβούργου, σύμφωνα με το Forbes.

Το πλοίο, κατασκευασμένο από το γερμανικό ναυπηγείο Lürssen, βρισκόταν για επισκευές και τροποποιήσεις στο ναυπηγείο Blohm + Voss, σημείωσε το αμερικανικό περιοδικό προσθέτοντας ότι οι γερμανικές αρχές δέσμευσαν το περιουσιακό στοιχείο του κ. Ουσμάνοφ και ότι οι εργαζόμενοι στη θαλαμηγό δεν προσήλθαν χθες Τετάρτη.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στον ρώσο μεγιστάνα και άλλες 25 εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Τουλάχιστον πέντε θαλαμηγοί ρώσων δισεκατομμυριούχων ήταν αγκυροβολημένες ή έπλεαν χθες Τετάρτη στις Μαλδίβες, νησιωτική χώρα του Ινδικού που δεν έχει συνάψει συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ, κατά δεδομένα εξειδικευμένων εταιρειών που καταγράφουν τη γεωγραφική θέση πλοίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ