ΚΟΣΜΟΣ

Fake News χαρακτηρίζει το Πεκίνο τις πληροφορίες για συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία στην Ουκρανία

Fake News χαρακτηρίζει το Πεκίνο τις πληροφορίες για συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία στην Ουκρανία
«Τέτοιες πρακτικές αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών είναι «απαράδεκτες», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν AP/Alexei Druzhinin (Φωτογραφία Αρχείου)

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι πληροφορίες για συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «fake news».

«Τέτοιες πρακτικές αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών είναι «απαράδεκτες», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου.

Ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι είχαν καλέσει ανώτερους ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από την λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, έγραψε η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και ένας ευρωπαίος αξιωματούχος επικαλούμενος μια έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στον οποίο εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της Κίνας για τη ρωσοουκρανική σύγκρουση, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ.

Ενώ το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ουάνγκ Γι δήλωσε πως η Κίνα «λυπάται βαθιά για τη σύγκρουση που ξέσπασε ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και αποδίδει μέγιστη προσοχή στα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι», μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σύμφωνα με το CCTV, στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας που πραγματοποιήθηκε με αίτημα της Ουκρανίας, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας κάλεσε επίσης τις δύο χώρες να «βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω της διαπραγμάτευσης».

Η Κίνα «υποστηρίζει όλες τις εποικοδομητικές διεθνείς προσπάθειες που οδηγούν σε μια πολιτική επίλυση», είπε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο Κουλέμπα δήλωσε πως η Ουκρανία «αναμένει με ανυπομονησία η Κίνα να ξεκινήσει διαμεσολαβήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ακόμη το CCTV.

Μιλώντας αργότερα στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNNi από άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία, ο Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, κάλεσε το Πεκίνο να εκμεταλλευτεί την ειδική σχέση με τη Μόσχα και να καλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο άμεσα.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η Κίνα θα στηρίξει διπλωματική λύση, ο Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι «είναι δυνατή η εποικοδομητική ανάμειξη της Κίνας» και ως προς αυτό «έδειξε» την αποχή της από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί ψηφίσματος καταδίκης της Ρωσίας.

Σε ένα πλαίσιο έντασης, που συνδέεται με τις καλές σινορωσικές σχέσεις, η Κίνα άρχισε να απομακρύνει τους υπηκόους της που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times, που επικαλείται την πρεσβεία της Κίνας στην Ουκρανία. Έτσι, περίπου 600 Κινέζοι φοιτητές μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Οδησσό (νότια Ουκρανία) στη Μολδαβία.

LIVEBLOG: Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα – Μάχη για να κρατηθεί η Μαριούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ