ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Ζητά εξηγήσεις για την παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά

Σουηδία: Ζητά εξηγήσεις για την παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά
H επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας, Ανν Λίντε AP Photo/Olivier Matthys, Pool (Φωτ. αρχείου)

Η υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας καλεί Ρώσους εκπροσώπους σε εξηγήσεις, την επομένη της παραβίασης του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, ανατολικά της νήσου Γκότλαντ.

«Υπάρχουν καθιερωμένες διαδικασίες για τέτοια θέματα και περιλαμβάνουν την κλήση στο ΥΠΕΞ ενός εκπροσώπου του κράτους που είναι υπεύθυνο για την παραβίαση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλάρα Χουκ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτές οι διαδικασίες θα εφαρμοστούν σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε.

Tέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν χθες, Τετάρτη, τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.

«Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρά», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο δικτυακό τόπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.

Η παραβίαση του σουηδικού εναέριου χώρου σημειώθηκε ανατολικά της νήσου Γκότλαντ.

Η Σουηδία είχε αναπτύξει από τα μέσα Ιανουαρίου τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλους στρατιώτες στους δρόμους του Βίσμπι, παραθαλάσσιας πόλης στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής, σε μία ασυνήθιστη κίνηση που κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της αυξημένης «ρωσικής δραστηριότητας» στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις, η ανάπτυξη στρατού αποφασίστηκε αφότου τρία ρωσικά αποβατικά σκάφη είχαν διαπλεύσει εκείνη την περίοδο τη Βαλτική διασχίζοντας τη Μεγάλη Ζώνη της Δανίας, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, που είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συνεργάζονται στενά σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ασφάλεια με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες-εταίρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που όμως δεν είναι μέλη του.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Σουηδία είχε μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, αλλά ενίσχυσε τις αμυντικές ικανότητές της μετά το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Η Σουηδία, η οποία δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εδώ και δύο αιώνες, επανέφερε το 2017 την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και άνοιξε και πάλι ένα στρατόπεδο στο νησί Γκότλαντ, τον Ιανουάριο του 2018.

Σήμερα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Σουηδία μετέχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και η πρωθυπουργός της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον, προαναγγέλλει την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας και την επιτάχυνση του επανεξοπλισμού της που ήδη είναι σε εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ