ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλάμ θα αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία μέχρι το 2050

Το Ισλάμ θα αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία μέχρι το 2050
Τα σύμβολα των θρησκειών του πλανήτη Wikimedia Commons

Εν μέσω κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων και οικονομικής επιβράδυνσης, το θρησκευτικό σκηνικό του πλανήτη αλλάζει με γοργούς ρυθμούς –εξέλιξη που αποδίδεται στις αλλαγές των ποσοστών γονιμότητας και του μέγεθους των πληθυσμών ανάμεσα στους πιστούς των μεγάλων θρησκειών.

Κατά την διάρκεια των επόμενων τεσσάρων δεκαετιών, ο Χριστιανισμός θα παραμείνει η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα, αλλά το Ισλάμ θα αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία, όπως έχει δείξει έρευνα του Pew Research.

Τα ποσοστά των πιστών

Αν συνεχιστούν οι σημερινές δημογραφικές τάσεις μέχρι το 2050, ο αριθμός των Μουσουλμάνων θα είναι σχεδόν ίσος με τον αριθμό των Χριστιανών, ενώ το ποσοστό των άθεων, αγνωστικιστών και των ανθρώπων που δεν ταυτίζονται με κάποια θρησκεία θα μειωθεί.

Η παγκόσμια βουδιστική κοινότητα θα παραμείνει περίπου ως έχει και σήμερα, ενώ οι Ινδουιστές και οι Εβραίοι θα μετρηθούν περισσότεροι.

Στην Ευρώπη, οι Μουσουλμάνοι θα αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού.

Η Ινδία θα διατηρήσει την πλειοψηφία του πληθυσμού της που ακολουθεί τον Ινδουισμό, αλλά επίσης θα έχει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, ξεπερνώντας την Ινδονησία.

Στις ΗΠΑ, οι Χριστιανοί θα μειωθούν από 3/4 του πληθυσμού σήμερα σε 2/3 το 2050. Ο Ιουδαϊσμός δεν θα είναι πια η μεγαλύτερη μη χριστιανική θρησκεία. Οι Μουσουλμάνοι θα είναι περισσότεροι στις ΗΠΑ από αυτούς που ταυτίζονται θρησκευτικά ως Εβραίοι.

Colosseum Via Crucis 2016 03 25 Franco Origlia GettyImages 517509838

Περιφορά του επιταφίου παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου έξω από το Κολοσσαίο, την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016 - Πηγή: Franco Origlia/Getty Images

Ο αριθμός των πιστών

Το 2010, ο Χριστιανισμός ήταν μακράν η μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο, με περίπου 2,2 δισεκατομμύρια πιστούς, σχεδόν το 31% του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού. Το Ισλάμ ερχόταν δεύτερο με 1,6 δισεκατομμύρια πιστούς, αποτελώντας το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αν συνεχιστούν οι σημερινές δημογραφικές τάσεις, το Ισλάμ θα καλύψει τη διαφορά στο δεύτερο μισό του αιώνα.

Μεταξύ 2010 και 2050, ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί σε 9,3 δισεκατομμύρια, μία αύξηση της τάξης του 35%.

Κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου οι μουσουλμάνοι εκτιμώνται να αυξηθούν κατά 73%. Ο αριθμός των χριστιανών αναμένεται να αυξηθεί με υποδιπλάσιο ρυθμό, δηλαδή σε ποσοστό 35%.

Έτσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Pew Research Center, μέχρι το 2050 θα έχει υπάρξει ισοτιμία μεταξύ των Χριστιανών (2,9 δισεκατομμύρια και ποσοστό 31%) και των Μουσουλμάνων (2,8 δισεκατομμύρια και 30% αντίστοιχα), κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ