ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – G7: Δεν αναγνωρίζουμε εδάφη που κατέκτησε η Ρωσία

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – G7: Δεν αναγνωρίζουμε εδάφη που κατέκτησε η Ρωσία
Πόλεμος στην Ουκρανία – G7: Δεν αναγνωρίζουμε εδάφη που κατέκτησε η Ρωσία (AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω «σκληρές κυρώσεις» για την εισβολή της στην Ουκρανία και τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζουν εδάφη που κατέκτησε κατά την εισβολή.

Στα κυριότερα σημεία της ανακοίνωσης τονίζεται μεταξύ άλλων πως η G7 δεν αναγνωρίζει αλλαγές στα σύνορα και στα εδάφη της Ουκρανίας τα οποία προκλήθηκαν από την ρωσική εισβολή, πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσία θα συνεχιστούν και πως οι χώρες της G7 θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της ρωσικής προπαγάνδας.

Σημειώνεται ακόμα πως η ανακοίνωση για τη δημιουργία διαδρόμων εντός της Ουκρανίας για τον άμαχο πληθυσμό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της G7:

«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναλαμβάνουμε τη βαθιά μας καταδίκη του απρόκλητου και αδικαιολόγητου πολέμου επιλογής της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που επέτρεψε η κυβέρνηση της Λευκορωσίας.

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, η οποία έχει επηρεάσει δραματικά τον άμαχο πληθυσμό και έχει καταστρέψει τις μη στρατιωτικές υποδομές, και να αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας. Με την περαιτέρω επιθετικότητά του, ο πρόεδρος Πούτιν έχει απομονώσει τη Ρωσία στον κόσμο, όπως αποδεικνύεται από τη συντριπτική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει την επιθετικότητα της Ρωσίας και την καλεί να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της.

Εκφράζουμε την εγκάρδια αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό και τη συμπαράστασή μας στα θύματα αυτού του πολέμου και τις οικογένειές τους. Υπογραμμίζουμε την αταλάντευτη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, την ελεύθερα εκλεγμένη κυβέρνησή της και τον γενναίο λαό της σε αυτήν την πιο δύσκολη στιγμή και εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να τους βοηθήσουμε περαιτέρω.

Καταδικάζουμε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον Ουκρανών αμάχων και πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων. Καλούμε τη Ρωσία να τηρήσει την υποχρέωσή της να σέβεται πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, το ιατρικό προσωπικό και οι μη κυβερνητικοί φορείς παροχής βοήθειας πρέπει να έχουν ασφαλή, ταχεία και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε άτομα που έχουν ανάγκη αμέσως σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Αναγνωρίζουμε την ανακοίνωση μιας διευθέτησης για την ανθρωπιστική πρόσβαση ως σημαντικό πρώτο βήμα.

Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί αξιόπιστα και γρήγορα. Δεσμευόμαστε να αυξήσουμε την ανθρωπιστική υποστήριξη, καθώς οι ανάγκες του ουκρανικού λαού αυξάνονται λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας. Προτρέπουμε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις της, ειδικά σε άμεση γειτνίαση με τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας. Οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση και απειλή εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων που είναι αφιερωμένες σε ειρηνικούς σκοπούς συνιστά παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή του ΔΟΑΕ Γκρόσι που ανακοίνωσε σήμερα για μια συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

Ανησυχούμε βαθύτατα για τον καταστροφικό απολογισμό των θυμάτων των συνεχιζόμενων επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού των πόλεων της Ουκρανίας. Τονίζουμε ξανά ότι οι αδιάκριτες επιθέσεις απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της αδιάκριτης χρήσης όπλων κατά αμάχων, και χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη εργασία για τη διερεύνηση και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC).

Η κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας από τη Ρωσία και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν έχουν μείνει αναπάντητες. Έχουμε επιβάλει αρκετούς γύρους εκτεταμένων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε περαιτέρω αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα, που επέτρεψε το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στον ρωσικό και τον λευκορωσικό λαό ότι οι αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία είναι συνέπεια και σαφής αντίδραση στον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο του προέδρου Πούτιν κατά της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Πούτιν, η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές του, καθώς και το καθεστώς Λουκασένκο, φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτών των κυρώσεων.

Καταδικάζουμε την ευρεία χρήση παραπληροφόρησης από τη ρωσική κυβέρνηση και τα συνδεδεμένα μέσα ενημέρωσης και πληρεξούσιους της για την υποστήριξη της στρατιωτικής της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Η σταθερή ροή κατασκευασμένων αξιώσεων θέτει επιπλέον ζωές σε κίνδυνο. Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε την εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας.

Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας και τη δέσμευσή μας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, και των χωρικών της υδάτων. Υπογραμμίζουμε ότι δεν θα αναγνωριστεί οποιαδήποτε υποτιθέμενη αλλαγή καθεστώτος που θα επιτευχθεί από την ανανεωμένη επιθετικότητα της Ρωσίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ