ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός σε δύο πόλεις για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός σε δύο πόλεις για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Για την ελεύθερη απομάκρυνση των αμάχων σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα AP Photo/Emilio Morenatti

Το άνοιγμα δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η κατάπαυση του πυρός ισχύει από τις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις δύο ουκρανικές πόλεις.

Η συμφωνία ήρθε έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του Κιέβου και της Μόσχας.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

Τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, είχε ανακοινώσει ότι αυτή η πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 450.000 κατοίκους, τελεί «υπό αποκλεισμό».

Οι Ουκρανοί φιλορώσοι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός έχουν επισημάνει από την πλευρά τους ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.

Πριν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ο Μποϊτσένκο είχε ζητήσει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός «για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη».

Η πόλη Βολνοβάχα βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.

Για δέκατη συνεχή ημέρα, η ουκρανική επικράτεια βρίσκεται αντιμέτωπη με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, σε έναν πόλεμο που ήδη μετρά εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

LIVE BLOG Ουκρανία: Υπό ρωσικό αποκλεισμό η Μαριούπολη, πολιορκείται στενά το Κίεβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ