ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: ΗΠΑ, Γερμανία και Ολλανδία θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στη Λιθουανία

Ουκρανία: ΗΠΑ, Γερμανία και Ολλανδία θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στη Λιθουανία
Η Γερμανία θα αναπτύξει περαιτέρω αεροπορικές δυνάμεις στη Λιθουανία και οι ΗΠΑ θα στείλουν ένα τάγμα του πεζικού με τεθωρακισμένα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Αρβίντας Ανουσάουσκας. AP Photo / Mindaugas Kulbis

Η Γερμανία θα αναπτύξει περαιτέρω αεροπορικές δυνάμεις στη Λιθουανία και οι ΗΠΑ θα στείλουν ένα τάγμα του πεζικού με τεθωρακισμένα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Αρβίντας Ανουσάουσκας.

Η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και επιπλέον στρατεύματα από την Ολλανδία, δεν σχετίζονται με τα στρατεύματα που αναμένονται στη Λιθουανία για τα στρατιωτικά γυμνάσια που θα φιλοξενήσει η χώρα τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Με τις δυνάμεις αυτές και αλλά και με όσες θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των ξένων δυνάμεων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στη Λιθουανία σε 4.000 ως το τέλος Μαρτίου, από 3.000 που είναι τώρα, επεσήμανε ο Ανουσάουσκας.

Η Λιθουανία έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αυξήσει τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό του στη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Συμβούλιο των Χωρών της Βαλτικής

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι συντάσσεται με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας (CBSS) στην αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις εργασίες του Συμβουλίου.

«Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην απάντηση της ΕΕ και άλλων χωρών με αντίστοιχες απόψεις στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια», επεσήμανε το Σάββατο η ΕΕ.

«Η ΕΕ συμφωνεί με τα άλλα μέλη του CBSS (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία και Σουηδία) ότι η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να καταστεί και πάλι εφικτή η συνεργασία μαζί τους βάσει του σεβασμού για τις θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

LIVE BLOG Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα για να φύγουν οι άμαχοι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ