ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Αναβάλλεται η εκκένωση της Μαριούπολης καθώς μαίνονται οι βομβαρδισμοί

Πόλεμος Ουκρανία: Αναβάλλεται η εκκένωση της Μαριούπολης καθώς μαίνονται οι βομβαρδισμοί
Η απομάκρυνση των αμάχων σταμάτησε λόγω πολυάριθμων ρωσικών παραβιάσεων της εκεχειρίας AP Photo/Evgeniy Maloletka

Μόνο στα χαρτιά φαίνεται πως ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με αποτέλεσμα η επιχείρηση της ασφαλούς απομάκρυνσης των κατοίκων να αναβληθεί. 

Την αναβολή της επιχείρησης ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, το οποίο κατήγγειλε πως οι Ρώσοι δεν εφαρμόζουν την προσωρινή κατάπαυση πυρός.

Λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής δήμαρχος της πόλης είχε πει στο BBC ότι η εκκένωση είναι «αδύνατη» καθώς οι βομβαρδισμοί κοντά στην ανθρωπιστική δίοδο είναι συνεχείς.

H Μαριούπολη, μια πόλη - λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες ώρες είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις.

Ο δήμος κάλεσε τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στα σημεία εξόδου της πόλης «να επιστρέψουν στα καταφύγια».

«Γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση (κατάπαυσης του πυρός) και τη διασφάλιση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου», πρόσθεσε.

Το πρωί, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός από τις 09:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, για να επιτραπεί στους αμάχους από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάκα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, να φύγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ