ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 1.058 θύματα άμαχοι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 1.058 θύματα άμαχοι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι σημαντικά υψηλότερος AP Photo/Evgeniy Maloletk

Για δέκατη ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου από τις 4 τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου -όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή- έως και τα μεσάνυχτα της της 4ης Μαρτίου, ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 1.058 θύματα αμάχους, εκ των οποίων 351 νεκροί και 707 τραυματίες.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία:

  • Στους συνολικά 351 νεκρούς αμάχους είναι: 71 άνδρες, 41 γυναίκες, 8 αγόρια και 4 κορίτσια, καθώς και 10 παιδιά και 217 ενήλικες των οποίων το φύλο είναι ακόμη άγνωστο
  • Στους συνολικά 707 τραυματίες αμάχους είναι: 58 άνδρες, 40 γυναίκες, 11 κορίτσια και 2 αγόρια, καθώς και 23 παιδιά και 573 ενήλικες των οποίων το φύλο είναι ακόμη άγνωστο.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από «εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, και από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές» αναφέρει το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

«Το OHCHR πιστεύει ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι σημαντικά υψηλότερα, ειδικά σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες καθυστερεί και για πολλές αναφορές εκκρεμεί η επιβεβαίωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΟΗΕ: Η ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από το τέλος του Β' ΠΠ

Ο αριθμός των προσφύγων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο άτομα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Πρόκειται για την ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση που έχουμε δει στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την έναρξη της εισβολής.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Πριν από αυτόν, η Ουκρανία κατοικούνταν από περισσότερους από 37 εκατομμύρια ανθρώπους στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο και δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία ή τις περιοχές υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Στην Ελλάδα έχουν φτάσει συνολικά 3.155 άνθρωποι από τους οποίους οι 906 είναι ανήλικοι, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που αναφέρει ότι χθες, Παρασκευή, εισήλθαν στην χώρα 451 πρόσφυγες (147 ανήλικοι) από την Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα 283 από τον Προμαχώνα, 21 από Ευζώνους και 12 από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 12. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 86 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 49.

Οι κύριες χώρες υποδοχής προσφύγων

Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι έφτασαν στην ανατολική Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία και τη βόρεια Ρουμανία. Σύμφωνα με το Reuters:

  • Η Πολωνία έχει δεχτεί σχεδόν 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της χώρας. Περισσότεροι από 106.000 έφτασαν τις τελευταίες 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός από την εισβολή.
  • Σχεδόν 200.000 έχουν καταφύγει στη Ρουμανία. Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει διάταγμα για τη χρήση ενός ταμείου ασφαλείας για τη χρηματοδότηση του κόστους στέγασης κατά μέσο όρο 70.000 ατόμων την ημέρα για 30 ημέρες. Η Ρουμανία ζητά επίσης βοήθεια από την ΕΕ.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι 140.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Ουγγαρία.
  • Περίπου 20.000 Ουκρανοί έχουν εισέλθει στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε η συνοριακή αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ