ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αιφνιδιαστική» συνάντηση Μπένετ με Πούτιν στη Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αιφνιδιαστική» συνάντηση Μπένετ με Πούτιν στη Μόσχα
Πρόκειται για τον πρώτο ξένο ηγέτη που «πάτησε» σε ρωσικό έδαφος μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε μία επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Ενώπιος ενωπίω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήλθε στο Κρεμλίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, ταξιδεύοντας υπό άκρα μυστικότητα σήμερα, Σάββατο, στη Μόσχα. Διαμεσολάβηση του Ισραήλ για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία είχε ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση Ζελένσκι· η επίσκεψη ήλθε σε στενό συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αμέσως μετά τη Μόσχα ο Ναφτάλι Μπένετ αναχώρησε για το Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Πρόκειται για τον πρώτο ξένο ηγέτη που «πάτησε» σε ρωσικό έδαφος μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε μία επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, που είναι πιστός Εβραίος, παραβίασε μάλιστα τον κανόνα του Σαββάτου και ταξίδεψε αεροπορικώς, καθώς κάτι τέτοιο επιτρέπεται εάν ο στόχος είναι να διαφυλαχθεί η ανθρώπινη ζωή, όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους.

Η ανταποκρίτρια του CNNi στην Ιερουσαλήμ μετέδωσε πως οι συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν διήρκησαν περισσότερο από 2,5 ώρες, επισημαίνοντας πως ο Ναφτάλι Μπένετ το τελευταίο διάστημα συνομιλούσε με αμφότερους τους προέδρους Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενήμερες για την επίσκεψη και βρίσκονται σε συντονισμό με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος κατόπιν της συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ναφτάλι Μπένετ συντονίζει τις ενέργειές του με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Από τη Μόσχα αναχώρησε απευθείας για το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Το Ισραήλ, χώρα στενός σύμμαχος των ΗΠΑ με σημαντικό πληθυσμό Ρώσων μεταναστών, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Κίεβο, στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Παράλληλα όμως είπε ότι θα διατηρήσει την επικοινωνία με τη Μόσχα, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης.

Το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη του τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η Μόσχα στη γειτονική Συρία, όπου ο ισραηλινός στρατός πλήττει συχνά στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Οι επαφές με τη Μόσχα βοηθούν να αποτραπεί κατά λάθος ανταλλαγή πυρών μεταξύ ρωσικών και ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ