ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέα επικοινωνία Ζελένσκι με Μπάιντεν - Προς αποδέσμευση βοήθειας 10 δισ. δολάρια οι ΗΠΑ

Ουκρανία: Νέα επικοινωνία Ζελένσκι με Μπάιντεν - Προς αποδέσμευση βοήθειας 10 δισ. δολάρια οι ΗΠΑ
Νέες κυρώσεις για τη Ρωσία ζήτησε ο Ζελένσκι από τις ΗΠΑ Ukrainian Presidential Press Office via AP

Με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν συνομίλησε εκ νέου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την οικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνδιάλεξη, διευκρινίζοντας πως έγινε το Σάββατο 6 Μαρτίου και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

Οι ΗΠΑ αποδεσμεύσουν 10 δισ. δολάρια για την Ουκρανία

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές συμμετείχαν στη συνομιλία με τον Ζελένσκι μέσω βιντεοκλήσης.

«Είμαστε ενωμένοι για να στηρίξουμε την Ουκρανία», είπε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Στιβ Ντέινς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Πρέπει να εγκρίνουμε αυτή τη βοήθεια των 10 δισ. δολαρίων, που θα είναι εν μέρει ανθρωπιστική, εν μέρει στρατιωτική», προσέθεσε ο ίδιος.

Είχε προηγηθεί το αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές, να σταλούν στη χώρα του μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

«Αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους» ανέφερε ο Τσακ Σούμερ σε ακόλουθη ανακοίνωσή του.

«Υπάρχουν διαθέσιμα αεροσκάφη σε ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, τα οποία οι Ουκρανοί γνωρίζουν να χειρίζονται, όμως προφανώς οι ΗΠΑ αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης», σχολίασε από πλευράς του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter. «Ας τους δώσουμε όλα τα αεροπλάνα και όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρειάζονται», συνέχισε, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε δηλώσει την περασμένη Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG, που οι Ουκρανοί πιλότοι ξέρουν πώς να τα χειριστούν, όμως οι χώρες που τα διαθέτουν, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία στη συνέχεια αντιμετώπισαν με επιφύλαξη αυτήν την πρόταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ