ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο οι Ουκρανοί πρόσφυγες

ΟΗΕ: Ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο οι Ουκρανοί πρόσφυγες
Ο πόλεμος της Ρωσίας προκάλεσε την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (AP Photo/Fernando Llano)

Μέσα σε μόλις 10 ημέρες τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να ξεφύγουν από τα ρωσικά πυρά, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

Αρχικά πολλοί Ουκρανοί πίστευαν πως η ρωσική επίθεση δεν θα έχει διάρκεια και πως ο ρωσικός στρατός θα σταματήσει εγκαίρως την επέλαση, μη μπορώντας να φανταστούν την 10ήμερη εξέλιξη του πολέμου. Γι’ αυτό προτίμησαν να κρυφτούν στα υπόγεια των σπιτιών τους και σε σταθμούς των μετρό. Στη συνέχεια, βλέποντας ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της, οι Ουκρανοί μην έχοντας ούτε νερό για να πιούν, αποφάσισαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Οι περισσότεροι από αυτούς εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στην άκρη του δρόμου και ξεκίνησαν με τα πόδια για να φτάσουν στα σύνορα της Πολωνίας. Έχοντας μαζί τους ελάχιστα πράγματα και λίγο νερό για τα παιδιά τους ή τα κατοικίδιά τους, περπάτησαν για ώρες μέχρι να φτάσουν σε ασφαλές σημείο. Πιο τυχεροί στάθηκαν όσες οικογένειες κρατούσαν στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά, καθώς δεν χρειάστηκε να περιμένουν στην ουρά χιλιομέτρων μέχρι να τακτοποιηθούν από τις αρχές της Πολωνίας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες που παρέχουν Ανθρωπιστική Βοήθεια.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις μάχες ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες μέσα σε 10 ημέρες. Πρόκειται για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

Πάντως και στη χώρα μας έχουν ήδη φτάσει Ουκρανοί πρόσφυγες από τα πρώτα 24ωρα που εκδηλώθηκε ο πόλεμος με την Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ