ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ ΚΟΣΜΟΣ

Το CNN Greece στην Κρακοβία - Φόβος και ανησυχία για τους χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες

Το CNN Greece στην Κρακοβία - Φόβος και ανησυχία για τους χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες
Η εικόνα είναι από μόνη της συγκλονιστική: Η γιαγιά διαβάζει στην εγγονή της ένα απόσπασμα από βιβλίο του Αλέξανδρου Πούσκιν - Ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες ώρες, οι Ουκρανοί πρόσφυγες πασχίζουν να μη χάσουν το θάρρος τους για χάρη των παιδιών τους CNN GREECE / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Κρακοβίας, ώρα 09:30 το πρωί της Κυριακής. Το καλαντάρι δείχνει 6 Μαρτίου 2022 κι εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας βρίσκουν προσωρινά καταφύγιο, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτό τον σταθμό, που βρίσκεται πολύ κοντά στην πολωνο-ουκρανική μεθόριο.

Έχουν αφήσει πίσω τους, στην πατρίδα τους, το βιός τους: σπίτια και περιουσίες, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, που πλέον έχουν χαθεί στη φωτιά και τα συντρίμμια που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή. Χάρκοβο, Κίεβο, Μαριούπολη, Ιρπίν... Κάθε πόλη και μια τραγωδία, κάθε άνθρωπος και μια πικρή ιστορία.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει στείλει κλιμάκια εθελοντών και ανθρωπιστικές οργανώσεις, για να συνδράμουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Είτε πρόκειται για φαγητό, είτε για κρεβάτια, είτε για φάρμακα, οι εθελοντές δίνουν ένα σπουδαίο αγώνα, για να ανακουφίσουν τον πόνο αυτών των ανθρώπων.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, παιδιά και ηλικιωμένοι αναζητούν να βρουν το κουράγιο να προχωρήσουνμ, με τη συνδρομή των Πολωνών εθελοντών που βρίσκονται στο σταθμό της Κρακοβίας.

Ο εφιάλτης του ξεριζωμού προκαλεί φόβο και ανησυχία στους ανθρώπους αυτούς. Με όσα υπάρχοντα κατόρθωσαν να πάρουν μαζί τους, τα βιβλία ή τα κατοικίδιά τους, πλέον ατενίζουν με αγωνία την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας.