ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος για Ουκρανία: Είναι πόλεμος κι όχι ειδική στρατιωτική άσκηση

Πάπας Φραγκίσκος για Ουκρανία: Είναι πόλεμος κι όχι ειδική στρατιωτική άσκηση
Στην Ουκρανία ρέουν ποτάμια αίματος και δακρύων, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος (AP Foto/Gregorio Borgia) ΑΡΧΕΙΟ

Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πιστούς που παρακολούθησαν τη λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μίλησε για τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν εδώ και έντεκα μέρες και εξέφρασε την ανησυχία του για τον άμαχο πληθυσμό. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε στους πιστούς που παρακολούθησαν την λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, για τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία από τη ρωσική επίθεση εδώ και έντεκα μέρες και εξέφρασε την ανησυχία του για τους αμάχους.

Ο ίδιος απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι διεξάγει «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η χώρα σφυροκοπείται από πόλεμο.

«Στην Ουκρανία ρέουν ποτάμια αίματος και δακρύων. Αυτή δεν είναι μόνο μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ένας πόλεμος που οδηγεί σε θάνατο, καταστροφή και δυστυχία», είπε ο Πάπας στην εβδομαδιαία ομιλία του προς το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Απευθυνόμενος στους πιστούς που παρακολούθησαν την ομιλία του είπε ότι «στην Ουκρανία χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και πως «η Αγία Έδρα είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τον πόλεμο», διότι «πρόκειται για παραφροσύνη».

«Η Αγία Έδρα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί, να προσφέρει κάθε αναγκαία υπηρεσία για να ξεπερασθεί η κρίση αυτή», πρόσθεσε ο ποντίφικας. Τόνισε, δε, ότι απέστειλε δυο καρδινάλιους στην Ουκρανία, για να μεταφέρουν ανθρωπιστικές βοήθειες στον ουκρανικό λαό και για να πούνε και πάλι, με ξεκάθαρο τρόπο: «ο πόλεμος είναι παραφροσύνη, σας ικετεύουμε να σταματήσετε, να αντιληφθείτε όλη αυτή την σκαιότητα».

Ιταλία: «Αναμένουμε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία»

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία έχει δεχτεί δεκάδες οικογένειες προσφύγων από την Ουκρανία. Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, οι Ουκρανοί θα εξασφαλίσουν άμεσα το δικαίωμα της παραμονής στη χώρα για έναν χρόνο και στη συνέχεια, εάν επιθυμούν, θα μπορέσουν να ανανεώσουν άλλο έναν χρόνο την παραμονή τους στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να φτάσουν στην χώρα μέχρι και 800.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ουκρανία.

Αρχικά, για να φιλοξενηθούν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ξενοδοχεία τα οποία έως τώρα είχαν εξοπλιστεί για τους πολίτες που βρίσκονταν σε απομόνωση, λόγω του ότι είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Συνολικά, στην πρώτη αυτή φάση, θα διατεθούν 16.000 κλίνες, με ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των ηλικιωμένων και των παιδιών. Παράλληλα, πρόκειται να υπάρξει και έμμεση στήριξη. Οι ιταλικές οικογένειες, δηλαδή, οι οποίες θα αποφασίσουν να φιλοξενήσουν έναν ή και περισσότερους πρόσφυγες, θα στηριχθούν οικονομικά από το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ