ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ σε διαδηλώσεις Ουκρανών κατά της κατοχής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ σε διαδηλώσεις Ουκρανών κατά της κατοχής
Στις φλόγες εργοστάσιο στο Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου έπειτα από ρωσικό βομβαρδισμό AP Photo/Emilio Morenatti

Στην ενδέκατη ημέρα του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία πληθαίνουν οι διαδηλώσεις σε πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες ανοίγουν πυρ κατά κατοίκων που διαμαρτύρονται κατά της εισβολής.

Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν το απόγευμα της Κυριακής σε διαδήλωση κατοίκων της κατεχόμενης από την Ρωσία πόλης Νόβα Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, όπως αναμεταδίδει το Reuters από το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, το οποίο επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής, κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο.

Ανάλογες διαμαρτυρίες εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα σε άλλες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Καλασάνκα, κατά την ίδια πηγή.

Στη Χερσώνα, την πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατελήφθη από το ρωσικό στρατό, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα το Σάββατο κατά της κατοχής.

Πολίτες βγήκαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας κυματίζοντας ουκρανικές σημαίες, και οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος, σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, Ιγκόρ Κολιχάγεφ.

Διαδηλώσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στην πόλη Νοβοπσκόφ της βορειοανατολικής Ουκρανίας, καθώς και στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ