ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Προς απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου - Αναφορές για σκόπιμες επιθέσεις κατά αμάχων

Μπλίνκεν: Προς απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου - Αναφορές για σκόπιμες επιθέσεις κατά αμάχων
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη για να εξετάσουν την πιθανότητα απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου (Olivier Douliery/Pool Photo via AP)

Τη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Ρωσίας εξετάζουν οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε μια προσπάθεια να τιμωρήσουν περαιτέρω τη χώρα για την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη για να εξετάσουν την πιθανότητα απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

«Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο, το ρωσικό πετρέλαιο, ήμουν χθες στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα και τώρα μιλάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας για να δούμε με συντονισμένο τρόπο την προοπτική για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι εξακολουθεί να υπάρχει κατάλληλη προσφορά πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές», σημείωσε ο Μπλίνκεν.

«Είναι μια πολύ ενεργή συζήτηση αυτή τη στιγμή που μιλάμε», τόνισε ο ίδιος.

Ο Μπλίνκεν διατύπωσε επίσης τη θέση ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ενεργά για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία».

«Τώρα εξετάζουμε ενεργά το θέμα των αεροπλάνων που θα μπορούσε να προμηθεύσει η Πολωνία στην Ουκρανία και τώρα εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να αποζημιώσουμε εάν η Πολωνία αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Μολδαβία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «σε μια πολύ ενεργή συνομιλία με Ουκρανούς αξιωματούχους (...) για μια τελική εκτίμηση των αναγκών τους».

«Κατά τη διάρκεια αυτής της αξιολόγησης, εργαζόμαστε για να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας για να ενισχύσουμε την άμυνα των ουκρανικών δυνάμεων ενάντια στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

«Πολύ αξιόπιστες αναφορές για εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων»

Στη συνέντευξή του στο CNNi, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει πολύ αξιόπιστες αναφορές για εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία που θα συνιστούσαν έγκλημα πολέμου.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ καταγράφουν τις σχετικές αναφορές και διασφαλίζουν ότι αρμόδιοι οργανισμοί θα διερευνήσουν την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

«Έχουμε δει πολύ αξιόπιστες αναφορές για σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων που θα συνιστούσαν έγκλημα πολέμου. Έχουμε δει πολύ αξιόπιστες αναφορές σχετικά με τη χρήση ορισμένων όπλων», υπογράμμισε και εξήγησε:

«Και αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να τεκμηριώσουμε όλα αυτά, να τα συνδυάσουμε όλα μαζί, να τα εξετάσουμε και να βεβαιωθούμε ότι, καθώς οι άνθρωποι και οι αρμόδιες οργανώσεις και θεσμοί ερευνούν εάν έχουν διαπραχθεί ή διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, μπορούμε να υποστηρίζουμε οτιδήποτε, ό,τι κι αν κάνουν. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή εξετάζουμε αυτές τις αναφορές. Είναι πολύ αξιόπιστες και τεκμηριώνουμε τα πάντα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ