ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική απειλή για διάχυση του πολέμου εάν η ουκρανική αεροπορία «σηκωθεί» από τρίτες χώρες

Ρωσική απειλή για διάχυση του πολέμου εάν η ουκρανική αεροπορία «σηκωθεί» από τρίτες χώρες
Συμφωνία για τη διάθεση εκ μέρους της Πολωνίας αεροσκαφών σοβιετικής προέλευσης στην Ουκρανία με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά F-16 επεξεργάζονται Βαρσοβία και Ουάσινγκτον Lithuanian Ministry of National Defense via AP, File

Εν μέσω διεργασιών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Πολωνίας για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής προέλευσης στην εμπόλεμη Ουκρανία μετά τις δραματικές εκκλήσεις διά στόματος του προέδρου της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία προειδοποιεί ότι χώρες που τυχόν επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να κάνει χρήση αεροδρομίων τους θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στον πόλεμο.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, αναμεταδίδει το Reuters από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι ρωσικές απειλές έρχονται καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντμίρ Ζελένσκι, απευθύνεται εκ νέου στη Δύση ζητώντας την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας ή «έστω» μαχητικά αεροσκάφη για να αμυνθεί η χώρα έναντι της ρωσικής επίθεσης.

Το αίτημα Ζελένσκι επαναδιατυπώθηκε σήμερα, Κυριακή, αφότου καταστράφηκε ολοσχερώς από βομβαρδισμούς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

«Το επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα: Κλείστε τον ουρανό επάνω από την Ουκρανία. Κλείστε τον για όλους τους ρωσικούς πυραύλους, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, για όλους τους τρομοκράτες. Εάν δεν το κάνετε, εάν δεν μας δώσετε έστω αεροσκάφη για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τότε μας θέλετε και εσείς νεκρούς» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ως προς την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ήταν και παραμένει αρνητική καθώς θα οδηγούσε σε ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Εντούτοις, οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Μολδαβία -αφού προηγουμένως είχε μεταβεί στη Βαρσοβία και είχε συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στα πολωνικά σύνορα.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε πολύ ενεργή συνομιλία με Ουκρανούς αξιωματούχους [...] για μια τελική εκτίμηση των αναγκών τους».

«Κατά τη διάρκεια αυτής της αξιολόγησης, εργαζόμαστε για να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας για να ενισχύσουμε την άμυνα των ουκρανικών δυνάμεων ενάντια στη ρωσική εισβολή» επισήμανε.

«Τώρα εξετάζουμε ενεργά το θέμα των αεροπλάνων που θα μπορούσε να προμηθεύσει η Πολωνία στην Ουκρανία και τώρα εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να αποζημιώσουμε εάν η Πολωνία αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα» ανέφερε.

Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Πολωνίας για τη διάθεση από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία με πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής προέλευσης, με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά F-16.

«Εργαζόμαστε με τους Πολωνούς για αυτό το θέμα και συμβουλευόμαστε τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε σχετικά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την Wall Street Journal και το NBC.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τις τελευταίες ώρες και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενόσω οι ΗΠΑ κινούνται προς αποδέσμευση πρόσθετης βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους δέκα δισ. δολαρίων -ανθρωπιστικής και στρατιωτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ