ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανός διαπραγματευτής: «Ανοιχτό» το Κίεβο να παραμερίσει το στόχο του ΝΑΤΟ

Ουκρανός διαπραγματευτής: «Ανοιχτό» το Κίεβο να παραμερίσει το στόχο του ΝΑΤΟ
Ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών αναμένεται να λάβει χώρα τη Δευτέρα (Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

Εν αναμονή του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς διανύουμε την 11η μέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για δεύτερο 24ωρο σήμερα, Κυριακή, η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός χάριν ανθρωπιστικών διαδρόμων έμεινε «στα χαρτιά», ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ανυποχώρητος, τονίζοντας πως θα φτάσει την «επιχείρησή» του μέχρι τέλους.

Την ίδια ώρα, ένας Ουκρανός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητά της, στις συνομιλίες της με τη Ρωσία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να συζητήσει ένα «μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ» για το μέλλον της.

Η Ουκρανία επεδίωκε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη στην οποία αντιδρούσε η Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλέστηκε την πιθανή ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως απόδειξη της επιθετικότητας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου απέναντι στη χώρα του.

«Η απάντηση που λαμβάνουμε από τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν είναι έτοιμες ούτε καν να συζητήσουν την ένταξη της Ουκρανίας, τουλάχιστον όχι για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», δήλωσε ο Νταβίντ Αραχαμίγια, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Fox News.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάποια άλλα μοντέλα, εκτός του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις από διάφορες χώρες, όπως από τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τέτοια πράγματα σε έναν ευρύτερο φόρουμ, όχι μόνο σε διμερείς συζητήσεις με τη Ρωσία αλλά και με άλλους εταίρους», πρόσθεσε.

Αντιπροσωπείες από την Ουκρανία και τη Ρωσία είχαν δύο γύρους συνομιλιών από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε εισβολή στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών αναμένεται να λάβει χώρα τη Δευτέρα, όπως γνωστοποιήθηκε το Σάββατο από την ουκρανική πλευρά και συγκεκριμένα από τον Αραχαμίγια, χωρίς να έχει υπάρξει όμως επί του παρόντος σχετική επιβεβαίωση από τη Μόσχα.

Ο δεύτερος γύρος συνομιλών μεταξύ των αντιπροσωπειών έληξε την περασμένη Πέμπτη στο Μπρεστ της Λευκορωσίας χωρίς να γεννώνται ελπίδες για λήξη του πολέμου, συμφωνήθηκε ωστόσο η δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων και παραδόσεις αγαθών πρώτης ανάγκης.

Στις «ασφαλείς διόδους» διέλευσης αμάχων και μεταφοράς τροφίμων και φαρμάκων από και προς μεγάλα αστικά κέντρα όπου μαίνονται οι πιο σφοδρές μάχες αναμένετο να τηρηθεί κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, η συμφωνία αποδείχθηκε «κενό γράμμα», καθώς κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν ανελέητα, μη επιτρέποντας την ασφαλή εκκένωση των πόλεων αυτών.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες κάτοικοι στο Ιρπίν και τη Μαριούπολη βρίσκονται παγιδευμένοι χωρίς νερό, τρόφιμα, ρεύμα και φάρμακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ