ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Ο δήμαρχος της Οδησσού περιμένει τους Ρώσους κατακτητές με το όπλο στο χέρι

Πόλεμος Ουκρανία: Ο δήμαρχος της Οδησσού περιμένει τους Ρώσους κατακτητές με το όπλο στο χέρι
Ο πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Οδησσός είναι ο επόμενος στόχος των ρωσικών δυνάμεων TELEGRAPH

Ο πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Οδησσός είναι ο επόμενος στόχος των ρωσικών δυνάμεων.

Ο κοσμοπολίτης δήμαρχος της πόλης του σχεδόν ενός εκατομμυρίου κατοίκων, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει εστιάσει στο να κάνει την Οδησσό όσο περισσότερο αφιλόξενη γίνεται για τους Ρώσους εισβολείς.

Ο δήμαρχος ήταν κάποτε μέλος ενός φιλορωσικού πολιτικού κόμματος που ιδρύθηκε από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον πρώην πρόεδρο που έφυγε από την Ουκρανία το 2014. Αλλά τώρα επιμένει ότι η πόλη θα αντισταθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι το τέλος.

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας φημίζεται για τις όμορφες παραλίες της και τα κτήρια του 19ου αιώνα, που κατασκευάστηκαν όταν ήταν στολίδι της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Οδησσός ήταν για δεκαετίες δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους παραθεριστές και οι κάτοικοί της είναι κυρίως ρωσόφωνοι.

Τώρα οι κάτοικοι γεμίζουν τις παραλίες με αντιαρματικά φράγματα και σάκους άμμου για να εμποδίσουν πιθανή ρωσική προέλαση.

«Η Οδησσός είναι μια πολύ φιλόξενη πόλη, αλλά δεν μας αρέσουν οι απρόσκλητοι επισκέπτες και δεν μας αρέσουν οι ένοπλοι», εξηγεί στην Telegraph ο Gennadiy Trukhanov, ο δήμαρχος. «Χαιρόμαστε να συναντάμε άοπλους και φιλικούς ανθρώπους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ