ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπλίνκεν: Το ΝΑΤΟ εξετάζει μια πιο μόνιμη ανάπτυξη στις χώρες της Βαλτικής

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπλίνκεν: Το ΝΑΤΟ εξετάζει μια πιο μόνιμη ανάπτυξη στις χώρες της Βαλτικής
«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ετοιμότητά μας, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας», τόνισε ο Μπλίνκεν (Olivier Douliery/Pool via AP)

Από την Λιθουανία ξεκίνησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τις επισκέψεις του στις χώρες της Βαλτικής, προκειμένου να τις διαβεβαιώσει για την ασφάλειά τους σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει να επεκτείνει τις «στρατιωτικές της επιχειρήσεις».

Σε συνέντευξη Τύπου από το Βίλνιους τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ εξετάζει την περαιτέρω επέκταση της παρουσίας του στην Ανατολική Ευρώπη με ανάπτυξη περισσότερων μόνιμων θέσεων στις χώρες της Βαλτικής.

«Συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό τώρα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πρόσθετων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δυνάμεων εδώ στη Λιθουανία, των μαχητικών F-35, διαφόρων σημαντικών εξαρτημάτων, τα οποία αναπτύσσονται εδώ (και) αναπτύσσονται σε άλλες πολιτείες στη Βαλτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, ο Μπλίνκεν συνέχισε: «Ταυτόχρονα, επανεξετάζουμε συνεχώς στο ΝΑΤΟ την αμυντική μας στάση, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης ζητημάτων επέκτασης της ανάπτυξης δυνάμεων, και ζητημάτων για πιο μόνιμες αναπτύξεις».

«Όλα αυτά τα ζητήματα τα επενεξετάζουμε συνεχώς και έχουμε δεσμευτεί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να κάνουμε ακριβώς αυτό».

«Ενισχύουμε την κοινή μας άμυνα, ώστε εμείς και οι σύμμαχοί μας να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε ο Μπλίνκεν, τονίζοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο του ΝΑΤΟ είναι «ιερή».

«Εάν υπάρξει οποιαδήποτε επιθετικότητα οπουδήποτε, στο έδαφος του ΝΑΤΟ σε χώρες του ΝΑΤΟ, εμείς οι Ηνωμένες Πολιτείες, όλοι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα αναλάβουμε δράση για να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Είναι τόσο ξεκάθαρο και άμεσο», είπε. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ετοιμότητά μας, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας», συνέχισε.

«Δυστυχώς, η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Βαλτικής προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλους εμάς και σε όλο τον κόσμο», είπε από την πλευρά του στον Μπλίνκεν ο Λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουζέντα.

«Η απερίσκεπτη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την ασφάλεια της συμμαχίας μας», συνέχισε.

Ο Ναουζέντα είπε ότι μια πολιτική αποτροπής δεν ήταν πλέον αρκετή και προέβλεψε ότι «ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία αν δεν τον σταματήσουν».

«Είναι συλλογικό μας καθήκον ως έθνος να βοηθήσουμε όλους τους Ουκρανούς με όλα τα διαθέσιμα μέσα», σημείωσε και εξήγησε πως «λέγοντας όλα, εννοώ, πράγματι όλα τα μέσα, αν θέλουμε να αποφύγουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Η επιλογή είναι στα χέρια μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ