ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μικρή πρόοδος» στον τρίτο γύρο συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μικρή πρόοδος» στον τρίτο γύρο συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας
Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP

Χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις, αλλά με μια μικρή πρόοδο, ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες και σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά υπήρξαν «μικρές θετικές εξελίξεις» σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ωστόσο, Ρώσος διαπραγματευτής δήλωσε ότι το αποψινό αποτέλεσμα «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα. «Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία.

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Ο Μεντίνσκι πρόσθεσε πως ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

Η δημιουργία διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο πόλεις έχει αποδειχθεί δύσκολη τις τελευταίες ημέρες, με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία ότι συνεχίζει τους βομβαρδισμούς της.

Άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να φύγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ