ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπάιντεν: Εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικής ενέργειας από τις ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπάιντεν: Εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικής ενέργειας από τις ΗΠΑ
«Η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μια νίκη για τον Πούτιν» δηλώνει ο Αμερικανός προεδρος AP Photo/Andrew Harnik

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τις ΗΠΑ.

Καθώς η Ρωσία εντείνει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, με εκατοντάδες αμάχους νεκρούς και πυροδοτώντας μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικής ενέργειας από τις ΗΠΑ.

Όπως εκτίμησε, με την κίνηση αυτή «ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα» στην ηγεσία και την «πολεμική μηχανή» του Πούτιν.

«Δεν θα είμαστε μέρος της χρηματοδότησης του πολέμου του Πούτιν», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτήν την πολιτική όλες οι χώρες-σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, πρόκειται για βήμα που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές της βενζίνης. Παρά τους αυξανόμενους φόβους για αύξηση των τιμών ενέργειας, η κίνηση έχει ευρεία δικομματική πολιτική υποστήριξη στις ΗΠΑ.

«Όπως έχω πει και στο παρελθόν, η υπεράσπιση της ειρήνης έχει κόστος, θα έχει κόστος για τις ΗΠΑ κι αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί» είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

«Ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τη δολοφονική του πορεία ανεξάρτητα από το κόστος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

«Έχει ήδη μετατρέψει δύο εκατομμύρια Ουκρανούς σε πρόσφυγες. Η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει την προέλασή της με φρικτό τίμημα, αλλά αυτό είναι ήδη ξεκάθαρο: η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μια νίκη για τον Πούτιν. Ο Πούτιν μπορεί να καταφέρει να καταλάβει μια πόλη, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να κρατήσει τη χώρα. Και αν δεν απαντήσουμε στην επίθεση του Πούτιν στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα σήμερα, το κόστος της ελευθερίας και για τον αμερικανικό λαό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αύριο», είπε.

Ο Μπάιντεν επαίνεσε επίσης τον ουκρανικό λαό για την αντίστασή του ενόψει του πολέμου.

«Έχουν εμπνεύσει τον κόσμο με τη γενναιότητά τους, τον πατριωτισμό τους, την προκλητική αποφασιστικότητά τους να ζήσουν ελεύθεροι. Θα μπορούσα να προσθέσω, Ρώσοι», είπε.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια που εισάγει από τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ