ΚΟΣΜΟΣ

«Την ημέρα είμαστε στο σπίτι, το βράδυ στο καταφύγιο» - Μαρτυρία από το Κίεβο στο CNN Greece

«Την ημέρα είμαστε στο σπίτι, το βράδυ στο καταφύγιο» - Μαρτυρία από το Κίεβο στο CNN Greece
Μια γυναίκα από την Ουκρανία σε απόγνωση, σε ένα πρόχειρο καταφύγιο που έχει δημιουργηθεί για τους εκτοπισμένους του πολέμου στην Πολωνία AP Photo/Markus Schreiber

«Δεν μπορώ να είμαι καλά, έχουμε πόλεμο», λέει στο CNN Greece μια Ουκρανή γιατρός που μένει στο Κίεβο και σήμερα, 9 Μαρτίου, δεν γιορτάζει τα 29α γενέθλιά της όπως πέρυσι, όταν στη χώρα της επικρατούσε ειρήνη και μπορούσε να είναι μαζί με την οικογένεια και τους φίλους της.

Σε επικοινωνία μαζί της, μας αναφέρει πως είναι συγκλονισμένη με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, καθώς δεν πίστευε - μέχρι και την τελευταία στιγμή- πως η Ρωσία θα κάνει μια τέτοια κίνηση και θα εξαπολύσει επίθεση κατά της χώρας της.

«Πολλοί άμαχοι πεθαίνουν, ανάμεσά τους παιδιά. Είναι μια φρίκη», λέει χαρακτηριστικά.

«Ζούμε την κάθε μέρα και δεν ξέρουμε πώς θα είναι το αύριο», σημειώνει.

Η ίδια και η οικογένειά της φοβούνται να φύγουν από τη χώρα γιατί δεν ξέρουν πού να πάνε, ενώ φοβούνται μην δεχτούν επίθεση στο δρόμο.

«Είναι τρομακτικό να βγεις έξω», αναφέρει.

Όλες αυτές τις μέρες από την έναρξη του πολέμου, ζει υπό τον φόβο των βομβαρδισμών. «Την ημέρα είμαστε στα σπίτια μας και το βράδυ το περνάμε σε καταφύγιο», μας λέει. Ευτυχώς, η ίδια δεν εργάζεται τώρα και μπορεί να φροντίζει και να προστατεύει το παιδί της.

Στέλνοντάς μας εικόνες - οι οποίες δεν είναι εξακριβωμένο εάν είναι αυθεντικές- που διακινούνται στα social media με νεκρούς αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά, λέει με παράπονο αλλά και αγανάκτηση:

«Αυτά δεν τα δείχνουν στη Ρωσία, δεν δείχνουν τίποτα στον κόσμο, δεν λένε πως μας επιτέθηκαν».

Όπως διαβεβαιώνει τουλάχιστον υπάρχουν ακόμα τρόφιμα και νερό.

Για το τι θα κάνει το επόμενο διάστημα, δεν ξέρει, αλλά ελπίζει να τελειώσει σύντομα αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία.

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα από το LIVE BLOG του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ