ΚΟΣΜΟΣ

Πεσκόφ: Επικίνδυνο σενάριο η μεταφορά MiG-29 από την Πολωνία στους Αμερικανούς

Πεσκόφ: Επικίνδυνο σενάριο η μεταφορά MiG-29 από την Πολωνία στους Αμερικανούς
«Ανεπιθύμητο και εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο η μεταφορά MiG-29 στους Αμερικανούς από τους Πολωνούς», δήλωσε ο Πεσκόφ AP (Φωτογραφία αρχείου)

Η Ρωσία θεωρεί πως οι καταγγελίες της ότι δηλαδή «η Ουκρανία είχε στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος είναι ανάγκη να γνωρίζει την αλήθεια», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει νωρίτερα από τις ΗΠΑ να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί υποστήριζαν αυτό που η Μόσχα περιγράφει ως ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Η κατηγορία απορρίπτεται από το Κίεβο και το Πεντάγωνο.

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε επίσης σήμερα την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει μαχητικά αεροπλάνα της MiG-29 στους Αμερικανούς για να τα στείλουν στη συνέχεια στο Κίεβο, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο διάβημα θα δημιουργούσε ένα «εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο».

«Είναι ένα πολύ ανεπιθύμητο και εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την προσφορά της Πολωνίας για τα MiG-29

Ως «μη βιώσιμη» χαρακτηρίζει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, την πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεση της Ουάσινγκτον όλα τα μαχητικά MiG-29 που έχει στον στόλο της ώστε να μεταφερθούν στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την προσφορά.

Όπως εξηγεί ο Τζον Κέρμπι, η προοπτική τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από βάση των ΗΠΑ και του NATO στη Γερμανία και να πετάξουν «μέσω εναερίου χώρου που διεκδικείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».

«Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο NATO για το ζήτημα αυτό και την επιμελητειακή πρόκληση που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πολωνική πρόταση είναι βιώσιμη», κατά τον κ. Κέρμπι.

Η πολωνική Πολεμική Αεροπορία έχει στον στόλο της 27 επιχειρησιακά μαχητικά MiG-29, 21 μονοθέσια και 6 διθέσια.

Υπενθυμίζεται πως το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη πως η χώρα «είναι έτοιμη να καθορίσει αμέσως τους όρους αγοράς των αεροπλάνων».

Επιπλέον, η πολωνική κυβέρνηση προέτρεψε «άλλους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, που κατέχουν μαχητικά αεροσκάφη ΜiG-29, να δράσουν στο ίδιο πνεύμα».

Η κίνηση έρχεται μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων στο Λονδίνο, μεταξύ του Πολωνού πρωθυπουργού και του Βρετανού ομολόγου του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, είχε επιβεβαιώσει τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η αποστολή όπλων στο Κίεβο θα οδηγήσει σε «παγκόσμια κατάρρευση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ