ΚΟΣΜΟΣ

Προηγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους στέλνει στην Ουκρανία η Βρετανία

Προηγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους στέλνει στην Ουκρανία η Βρετανία
O Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας παραδέχτηκε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στο πώς να χρησιμοποιούν τους πυραύλους Starstreak. «Το πώς το κάνουμε είναι ένα ευαίσθητο θέμα», προσέθεσε AP Photo/Alberto Pezzali

Δημοσιεύτηκε:

Η Βρετανίαθα στείλει στην Ουκρανία προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων Starstreak της εταιρείας Thales για να τη βοηθήσει να αμυνθεί στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία αυτή εμπίπτει στον ορισμό των αμυντικών όπλων.

«Είναι ζωτικής σημασίας... η Ουκρανία να διατηρήσει την ικανότητά της να καταστείλει τη ρωσική αεροπορική επίθεση», είπε ο Ουάλας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Σε απάντηση στα αιτήματα της Ουκρανίας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να διερευνήσει την προσφορά φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων Starstreak υψηλής ταχύτητας. Πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα θα παραμείνει εντός του ορισμού των αμυντικών όπλων, αλλά θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν καλύτερα τον εναέριό τους χώρο», συμπλήρωσε.

STARStreak-firing-450px.jpg
www.thalesgroup.com

O Βρετανός υπουργός επιβεβαίωσε ακόμη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίζει να προμηθεύει την Ουκρανία και με αντιαρματικά συστήματα μικρού βεληνεκούς NLAW. Όπως αποκαλύψε έχουν ήδη διατεθεί 3.615 φορητά αντιαρματικά συστήματα του τύπου αυτού, αριθμός που ξεπερνάει κατά πολύ τα 2.000 τεμάχια που είχαν ανακοινωθεί αρχικά.

Ο Μπεν Ουάλας επιβεβαιώσε ότι η Ουκρανία έχει λάβει από χώρες του ΝΑΤΟ 900 φορητα αντιαεροπορικά συστήματα αναφερομένος, όπως εκτιμάται, σε αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Οι πύραυλοι Starstreak είναι το αντίστοιχο των γνωστών αμερικανικών πυραύλων εδάφους-αέρος Stinger που έχουν δοθεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Καθοδηγούνται με ακτίνα λέιζερ και έχουν βεληνεκές 7 χιλιομέτρων, σε αντίθεση με τα Stingers, τα οποία βασίζονται σε υπέρυθρες ακτίνες, και είναι πιο αποτελεσματικοί καθώς αναχαιτίζονται πιο δύσκολα.

Αργότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, ο Ουάλας παραδέχτηκε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στο πώς να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα. «Το πώς το κάνουμε είναι ένα ευαίσθητο θέμα», προσέθεσε.

Η Γερμανία «σίγουρα» δεν θα στείλει πολεμικά αεροσκάφη, λέει ο Σολτς

Η Γερμανία σίγουρα δεν θα στείλει πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την Τετάρτη, αφού οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση από την Πολωνία να μεταφέρουν τα ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη MiG-29 σε αμερικανική βάση στη Γερμανία.

«Έχουμε παράσχει όλα τα είδη αμυντικού εξοπλισμού και έχουμε στείλει όπλα για τα οποία σας είπαμε, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά τι κάνουμε στην πράξη και τα πολεμικά αεροσκάφη σίγουρα δεν διαφέρουν», είπε ο Σολτς. κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Ερωτηθείς εάν η Γερμανία ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας, ο Σολτς είπε ότι εργαζόταν εδώ και αρκετούς μήνες για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. «Υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ