ΚΟΣΜΟΣ

Μαριούπολη: Στόχος επιδρομής παιδιατρικό νοσοκομείο - Ανθρωπιστικός εφιάλτης και μαζικοί τάφοι

Μαριούπολη: Στόχος επιδρομής παιδιατρικό νοσοκομείο - Ανθρωπιστικός εφιάλτης και μαζικοί τάφοι
Στιγμιότυπο από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης και φέρεται να απεικονίζει την καταστροφή στο παιδιατρικό νοσοκομείο AP Photo

Δημοσιεύτηκε:

Εν μέσω της μακράς ρωσικής πολιορκίας που έχει βυθίσει τη Μαριούπολη σε ανθρωπιστική καταστροφή, οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις στρατιωτικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για βομβαρδισμό μαιευτηρίου / παιδιατρικού νοσοκομείου στη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Για «παιδιά κάτω από τα συντρίμμια» έκανε λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωστόσο οι τοπικές αρχές ανέφεραν πως υπάρχουν συνολικά 17 τραυματίες και σε αυτούς δεν περιλαμβάνται παιδιά. Η Μαριούπολη θάβει πλέον σε μαζικούς τάφους τους νεκρούς της, αμάχους και στρατιώτες, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «ναρκοθετεί» την απομάκρυνση αμάχων και εμποδίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Μαριούπολη. Ευθύ χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων στη μαιευτική κλινική. Άνθρωποι, παιδιά κάτω από τα συντρίμμια. Θηριωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνεργός αγνοώντας την τρομοκρατία; Κλείστε τον ουρανό τώρα. Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη αλλά φαίνεται να χάνετε την ανθρωπιά σας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την οποία συνοδεύει με βίντεο από εικόνες καταστροφής.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά ξανά επιτακτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η οποία σταθερά απορρίπτεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Συμμαχία καθώς θα συνιστούσε πλέον ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης αναφέρεται ότι «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες και η καταστροφή στο παιδιατρικό νοσοκομείο είναι κολοσσιαία».

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε ότι 17 ενήλικες τραυματίστηκαν κατά το ρωσικό βομβαρδισμό.

«Υπάρχουν 17 επιβεβαιωμένοι τραυματίες μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου», είπε στην ουκρανική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχαν παιδιά» μεταξύ των τραυματιών και «κανένας θάνατος», σύμφωνα με τον αρχικό απολογισμό.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο βίντεο που έχει αναρτήσει το ουκρανικό ΥΠΕΞ διακρίνεται ένα κτήριο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. «Σήμερα, η Ρωσία βομβάρδισε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο και και μαιευτική κλινική στη Μαριούπολη» είναι το κείμενο που συνοδεύει την ανάρτηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα, έκανε σε ακόλουθη ανάρτηση λόγο για έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη. «Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη βαρβαρότητα προστατεύοντας τους ουρανούς μας. Για χάρη της ανθρωπότητας δώστε μας αεροσκάφη, τώρα! Χάνονται ζωές ενόσω αυτό εξετάζεται ξανά και ξανά» αναφέρει.

«Η μαιευτική πτέρυγα στο κέντρο της πόλης, η παιδιατρική πτέρυγα και τη πτέρυγα νοσηλείας του νοσοκομείου έχουν όλες καταστραφεί από ρωσική αεροπορική επιδρομή στη Μαριούπολη» δηλώνει επίσης ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Πάβλο Κιριλένκο.

Ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλ Ποντόλιακ ανέφερε ότι ότι γυναίκες και παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. «Η Μαριούπολη εξαλείφεται από επιδρομές της Ρωσίας μπροστά στα μάτια μας» δήλωσε.

«Δεν είναι αρκετό για να κλείσουν οι ουρανοί;. Δεν είναι επιχείρημα για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί;» αναφέρει ζητώντας επίσης την άμεση επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Ουκρανός βουλευτής ανήρτησε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο από το νοσοκομείο, κάνοντας λόγο για «πολλές γυναίκες νεκρές και τραυματισμένες». Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος πληροφορίες σχετικά με την τύχη παιδιών και νεογγένητων. «ΟΗΕ που είσαι;» ρωτά.

Οι αναφορές για το βομβαρδισμό του νοσοκομείου δεν καθίσταται αυτή τη στιγμή δυνατόν να επιβεβαιωθούν από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Απευθύνοντας δραματική έκκληση για βοήθεια, τόσο ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ, όσο και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωναν νωρίτερα ότι η πόλη βομβαρδίζεται αδιάκοπα και η Ρωσία «κρατά ομήρους» τους κατοίκους τους.

Η Μαριούπολη μετρά τουλάχιστον 1.170 νεκρούς σύμφωνα με τον αντιδήμαρχό της, οι 47 εκ των οποίων ετάφησαν σήμερα, Τετάρτη, σε μαζικό τάφο. Έως και 3.000 νεογέννητα στερούνται τροφής και φαρμάκων, κατά τον Ντμίτρι Κουλέμπα.

Στη Μαριούπολη -όπου και κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός- δεν υπάρχει εδώ και ημέρες νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. Οι κάτοικοι λιώνουν το χιόνι για πιουν νερό και καίνε ξύλα για να ζεσταθούν. Οι συνθήκες είναι «μεσαιωνικές», δηλώνει ο Σεργκέι Ορλόφ.

Κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι βομβαρδίζουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ναρκοθετούν τους δρόμους και πυροβολούν κοντά σε οχήματα που επιχειρούν μεμονωμένα να διαφύγουν, και στήνουν σημεία ελέγχου.

«Στόχος του Πούτιν είναι να έχει μία Ουκρανία χωρίς Ουκρανούς» λέει ο Σεργκέι Ορλόφ, μιλώντας για «καθαρή γενοκτονία» και «έγκλημα πολέμου».

«H Ρωσία εξακολουθεί να κρατά ομήρους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση. Συνεχίζονται τα αδιάκριτα πυρά. Σχεδόν 3.000 νεογέννητα στερούνται φαρμάκων και τροφής. Καλώ τον κόσμο να δράσει! Αναγκάστε τη Ρωσία να σταματήσει αυτό τον βάρβαρο πόλεμο σε πολίτες και μωρά!» δηλώνει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ