ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Πρόσθετη αποστολή στρατιωτικού υλικού από τον Καναδά

Πόλεμος Ουκρανία: Πρόσθετη αποστολή στρατιωτικού υλικού από τον Καναδά
«Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να μπορούμε να στέλνουμε εξοπλισμό και βοήθεια παρά τις προκλήσεις στα σύνορα» της Ουκρανίας, δήλωσε ο Τριντό (αριστερά). Δίπλα του ο Όλαφ Σολτς AP Photo/Michael Sohn

Ο Καναδάς θα στείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία, ανακοίνωσε την Τετάρτη από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό.

«Στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια, έχουμε επιβάλει ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις για να τιμωρήσουμε τον Πούτιν και τους ολιγάρχες και σήμερα, ανακοινώνω μια επιπλέον αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία ύψους 50 εκατομμυρίων (καναδικών) δολαρίων», είπε ο Τριντό κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Ο Καναδός ηγέτης ανέφερε συγκεκριμένα «έναν αριθμό εξειδικευμένου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων καμερών που χρησιμοποιούνται σε drones, που κατασκευάζει καναδική εταιρεία και τον οποίο μπορούμε να αρχίσουμε να στέλνουμε στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες».

«Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να μπορούμε να στέλνουμε εξοπλισμό και βοήθεια παρά τις προκλήσεις στα σύνορα» της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο Τριντό.

Εκτός από αυτόν τον εξοπλισμό, ο Καναδάς θέλει να διαθέσει, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της ρωσικής παραπληροφόρησης.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε την αλήθεια και να επαγρυπνούμε έναντι της παραπληροφόρησης που προσπαθεί να μας παραπλανήσει και να μας διχάσει περαιτέρω», είπε.

Η καναδική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει στις 14 και 27 Φεβρουαρίου την αποστολή προστατευτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς και όπλα και πυρομαχικά.

Ο Καναδάς έχει μεγάλη ουκρανική κοινότητα περίπου 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σολτς: Η Γερμανία «σίγουρα» δεν θα στείλει πολεμικά αεροσκάφη

Η Γερμανία σίγουρα δεν θα στείλει πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς , αφού οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση από την Πολωνία να μεταφέρουν τα ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη MiG-29 σε αμερικανική βάση στη Γερμανία.

«Έχουμε παράσχει όλα τα είδη αμυντικού εξοπλισμού και έχουμε στείλει όπλα για τα οποία σας είπαμε, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά τι κάνουμε στην πράξη και τα πολεμικά αεροσκάφη σίγουρα δεν διαφέρουν», είπε ο Σολτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Ερωτηθείς εάν η Γερμανία ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας, ο Σολτς είπε ότι εργαζόταν εδώ και αρκετούς μήνες για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. «Υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ