ΚΟΣΜΟΣ

Νέα επικοινωνία Πούτιν - Σολτς για «διπλωματικές προσπάθειες» αναφορικά με την ρωσική εισβολή

Νέα επικοινωνία Πούτιν - Σολτς για «διπλωματικές προσπάθειες» αναφορικά με την ρωσική εισβολή
Διαμεσολάβηση Σολτς για απευθείας διαπραγματεύσεις Ζελένσκι - Πούτιν ζητά το Κίεβο Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ενόσω συνεχίζεται για 14ο εικοσιτετράωρο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις «γύρω από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την υπεράσπιση του Ντονμπάς», όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πούτιν και Σολτς «συζήτησαν επιλογές πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων του τρίτου γύρου των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των αρχών του Κιέβου», ανέφερε το Κρεμλίνο.

«Έδωσαν επίσης ιδιαίτερη προσοχή στις ανθρωπιστικές πτυχές της κατάστασης στην Ουκρανία και στις δημοκρατίες του Ντονμπάς» όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων το Interfax.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας ενημέρωσε (σ.σ. τον γερμανό καγκελάριο) για τα μέτρα οργάνωσης ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές ένοπλων συγκρούσεων και απόπειρες που αναλαμβάνουν μαχητές από εθνικιστικούς σχηματισμούς να εμποδίσουν την ασφαλή εκκένωση ανθρώπων», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Interfax.

Το Κρεμλίνο δεν διευκρίνησε κατά πόσο η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου του Γερμανού καγκελάριου με τον Καναδό πρωθυπουργό, κατά την οποία ο Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε πως το Βερολίνο σίγουρα δεν θα στείλει πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Διαμεσολάβηση Σολτς για απευθείας διαπραγματεύσεις Ζελένσκι - Πούτιν ζητά το Κίεβο

Αίτημα στον Όλαφ Σολτς να μεσολαβήσει, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, απήθυνε ο Ιχόρ Ζόβκα, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Tagesschau.

«Οι μόνες σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, είναι αυτές που μπορούν να γίνουν σε προεδρικό επίπεδο. Ο πρόεδρός μας είναι έτοιμος γι' αυτό. Οι διεθνείς εταίροι πρέπει να βοηθήσουν στην οργάνωση αυτής της συναντησης. Μιλάμε ήδη με τον Γερμανό καγκελάριο για να το κανονίσει» είπε ο Ζόβκα.

Ο Ζόβκα επανέλαβε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ουδέτερο καθεστώς με τη Ρωσία εάν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε ανώτατο επίπεδο και δοθούν αυστηρές εγγυήσεις ασφαλείας. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν θα λάβει τελεσίγραφα και δεν θα συμβιβαστεί σε θεμελιώδη ζητήματα.

«Όμως όλα τα άλλα θα μπορούσαν να συζητηθούν, για παράδειγμα, πώς μπορεί να μοιάζει το πιθανό ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας», είπε ο Ζόβκβα, προσθέτοντας ότι οι εχθροπραξίες θα πρέπει να σταματήσουν για να διεξαχθούν τέτοιες συνομιλίες.

«Αλλά το ουδέτερο καθεστώς μπορεί να συζητηθεί μόνο με αυστηρές εγγυήσεις ασφαλείας», τόνισε

«Χρειαζόμαστε αυστηρές εγγυήσεις για να μην επαναληφθεί η κατάσταση, και όχι μόνο για την Ουκρανία. Οι άνθρωποι στη Γερμανία πρέπει να καταλάβουν ότι εάν η Ουκρανία δεν σταματήσει τη Ρωσία, δεν θα σταματήσει στα σύνορα της Ουκρανίας, θα προχωρήσει», ο προειδοποίησε ουκρανός πολιτικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ