ΚΟΣΜΟΣ

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος το αίτημα Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος το αίτημα Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο
REUTERS/Michael Dalder

Με την άρνηση στο αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ασχολείται σήμερα η πλειοψηφία του γερμανόφωνου τύπου.

Όπως δημοσιεύει η DW, αρκετοί είναι, οι αρθρογράφοι που βλέπουν επιστροφή στο ελληνικό δράμα.

Τον τίτλο “Ο Τσίπρας παραμένει Τσίπρας” φέρει το άρθρο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται πως “Για άλλη μια φορά (ο Αλέξης Τσίπρας) προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, από τους υπουργούς Οικονομικών που κάνουν σκληρούς υπολογισμούς στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που είναι πολιτικά διαλλακτικοί”.

“Στους χρηματοδότες δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε ποτέ να τηρήσει τους όρους του τρίτου προγράμματος στήριξης. Γιατί όμως να προσεγγίσουν τον Τσίπρα και να χρηματοδοτήσουν την ιδεολογικά αριστερή πολιτική του;”, αναρωτιέται ο δημοσιογράφος.

“Εδώ και μήνες η Ελλάδα δίνει μάχη μαζί με τους πιστωτές για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Τώρα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο”, επισημαίνει η εφημερίδα Κölner Stadt-Anzeiger και συνεχίζει: “Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ακυρώθηκε. ‘Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο’ ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την ίδια ώρα στην Αθήνα για άλλη μια φορά τελειώνουν τα χρήματα”.

“Η Μέρκελ έριξε χυλόπιτα στον Τσίπρα” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. “Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν θέλουν να διαμεσολαβήσουν στη διαμάχη με την τρόικα. Μέσα στην ανάγκη του ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το τηλέφωνο και κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ”, αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει:

“Μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών λόγω ελάχιστων πιθανοτήτων συμφωνίας, ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ωστόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν κρίνει απαραίτητο να κάνει το ελληνικό οικονομικό δράμα πάλι θέμα πρώτης προτεραιότητας”.

“Και οι δύο πλευρές πρέπει να υποχωρήσουν”, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει άρθρο της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung και επεξηγεί: “Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να περάσει από τη βουλή τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Οι πιστωτές από την άλλη πλευρά πρέπει να σταματήσουν να φορτώνουν στην Αθήνα επιπλέον έκτακτα προγράμματα λιτότητας που έχουν μόνο ένα σκοπό: οι ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν έτσι να διασφαλίσουν το ΔΝΤ ως δανειοδότη. Όποιος το θέλει όμως αυτό πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί και ελαφρύνσεις”.

Αλλά και η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung δημοσιεύει σήμερα 3 άρθρα σχετικά με την Ελλάδα. Ένα εξ αυτών φέρει τον τίτλο “Προάγγελοι ενός καλοκαιριού κρίσης στην Αθήνα”.

“Και πάλι ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου εναντίον του χρόνου. Θα πρέπει να συμφωνήσουν Ελλάδα και θεσμοί ώστε να ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος στήριξης. Διαφορετικά η Αθήνα θα έχει το αργότερο τον Ιούλιο σοβαρές δυσκολίες πληρωμής”, σημειώνεται στο ίδιο άρθρο.

Στη συνέχει ο αρθρογράφος επισημαίνει, ότι η Ευρώπη μπορεί να ζήσει κάτι σαν déjà-vu αυτό το καλοκαίρι: “Δε φαίνεται να αποκλείεται μια επανέκδοση του ελληνικού δράματος που το περασμένο καλοκαίρι κράτησε για μήνες την Ευρώπη με κομμένη την ανάσα. Ωστόσο όλοι οι συμμετέχοντες έχουν κίνητρο να κάνουν παραχωρήσεις”.

“Εν όψει του δημοψηφίσματος για το Brexit στις 23 Ιουνίου, η ΕΕ δεν θα θέλει να διακινδυνεύσει μια κλιμάκωση. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης μια λύση στη ‘διαμάχη της λιτότητας'. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα υπάρξουν συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους. Ο Τσίπρας θα ήθελε πάρα πολύ να δημιουργήσει το προφίλ του αρχηγού κράτους που απελευθερώνει την Ελλάδα από παλιά οικονομικά βάρη. Επομένως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να αντιμετωπιστεί η και πάλι αναδυόμενη κρίση με έναν συμβιβασμό – ακόμη και αν αυτό γίνει σε έκτακτη σύνοδο που θα συγκληθεί αργότερα στις Βρυξέλλες”, τονίζεται ακόμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ