ΚΟΣΜΟΣ

Η νεαρή φωτογράφος από την Ουκρανία που μετατρέπει τον πόλεμο σε τέχνη μέσω του TikTok

Η νεαρή φωτογράφος από την Ουκρανία που μετατρέπει τον πόλεμο σε τέχνη μέσω του TikTok
Η Βαλέρια Σάσενοκ δείχνει την βομβαρδισμένη της πόλη, Τσέρνιγιβ TikTok/valerisssh

Ο ήχος των σειρήνων ακούγεται από μακριά, ενώ όπου κοιτάξεις θα δεις εικόνες καταστροφής, γυαλιά σπασμένα και συντρίμμια διάσπαρτα στους δρόμους, οι οποίοι είναι άδειοι: αυτές είναι οι εικόνες που καταγράφει και μοιράζεται με τους δεκάδες χιλιάδες ακόλουθούς της στο TikTok μια Ουκρανή νεαρή φωτογράφος.

Η Βαλέρια Σάσενοκ βγαίνει στους δρόμους του Τσέρνιγιβ καθημερινά και βγάζει βίντεο από την διαλυμένη από τον πόλεμο πόλη της. Η ίδια μένει σε καταφύγιο με την οικογένειά της, την μητέρα τον πατέρα και τον σκύλο της, ενώ οι φίλοι της έχουν φύγει, αναζητώντας άλλου ασφάλεια.

Η Βαλέρια παρά τις δυσκολίες που ζει είναι αισιόδοξη και κατάφερε να μετατρέψει τον πόλεμο σε τέχνη, την οποία μοιράζεται στο TikTok, με τα βίντεό της να γίνονται viral έχοντας εκατομμύρια προβολές.

Το βίντεο που την έκανε διάσημη ήταν όταν χόρευε υπό το τραγούδι «Che La Luna», με την λεζάντα να γράφει:

«Η τυπική μου μέρα σε ένα καταφύγιο».

Με ένα πιστόλι θερμού αέρα στεγνώνει τα μαλλιά της ενώ ο σκύλος της κρύβεται κάτω από μια κουβέρτα. Η μητέρα της λίγο πιο δίπλα μαγειρεύει σε μια κατσαρόλα στο πάτωμα.

Σε άλλα βίντεο, η Βαλέρια στέκεται μπροστά από ερείπια. «Σήμερα ο Πούτιν κατέστρεψε ένα από τα πιο παλιά κτήρια της πόλης μου. Ήταν ένας κινηματογράφος που είχε διασωθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει.

Όπως δείχνει στον κόσμο, τα ράφια στα παντοπωλεία είναι άδεια και τα ψώνια που καταφέρνει να βρει και να πάει στην οικογένειά της.

Μιλώντας στο CNNi την Κυριακή στην ερώτηση γιατί ξεκίνησε το TikTok, απαντά:

«Νιώθω πως η αποστολή μου είναι να δείξω στους ανθρώπους πώς είναι η πραγματική ζωή στην Ουκρανία. Αυτή είναι και είμαι εδώ και τη ζω», λέει.

Συνεχίζει λέγοντας πως: «Πολλοί Ρώσοι μου στέλνουν μηνύματα "είμαστε μαζί σου". Στη Ρωσία υπάρχουν πολλά fake news, οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι στη χώρα μου έχουμε πόλεμο. Αποστολή μου είναι να τους δείξω την αλήθεια».

Σημειώνεται πως το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε πως θα αναστείλει ορισμένες λειτουργίες του στη Ρωσία ακολουθώντας το νόμο για τις «ψευδείς ειδήσεις» που διαδίδονται.

Η νεαρή φωτογράφος μιλά και για την ανησυχία της για το μέλλον της χώρας της.

«Κάθε μέρα ζω με την ελπίδα ότι αύριο ο πόλεμος θα τελειώσει αλλά όλα γίνονται όλο και χειρότερα. Όλοι φοβούνται για τη ζωή τους».

Όπως πολλοί άνθρωποι, έτσι και η οικογένεια της Βαλέρια διστάζει να φύγει λόγω των αναφορών για επιθέσεις κατά των αμάχων πολιτών. Τη Δευτέρα ανέφερε πως «εάν αύριο, 9/3 τα ρωσικά στρατεύματα δεν σκοτώσουν αμάχους θα φύγουμε».

Την Τρίτη είπε πως ακόμα δεν θέλουν να μετακινηθούν από το καταφύγιο, παρ΄ότι έχουν ανοίξει ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Παρά τις τρομακτικές καταστάσεις που ζει, η ίδια συνεχίζει να κάνει όνειρα για το μέλλον της. Θέλει μια μέρα να πάει στις ΗΠΑ και να εργαστεί σαν δημοσιογράφος στο TikTok.

Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και μια νέα αρχή οδηγεί την Βαλέρια να συνεχίζει το έργο της.

«Οι άνθρωποι εκτιμούμε την ελευθερία, είναι ότι σημαντικότερο έχουμε», καταλήγει.

A Ukrainian photographer is using TikTok to turn war zone destruction into art

By Shelby Rose, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ