ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Βρετανικές κυρώσεις κατά Αμπράμοβιτς και άλλων Ρώσων επιχειρηματιών

Πόλεμος Ουκρανία: Βρετανικές κυρώσεις κατά Αμπράμοβιτς και άλλων Ρώσων επιχειρηματιών
Η βρετανική κυβέρνηση αφαίρεσε από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων στη χώρα AP Photo/Martin Meissner

Η Βρετανία ανακοίνωσε την προσθήκη τεσσάρων επιφανών Ρώσων επιχειρηματιών στη λίστα των προσώπων που υφίστανται σειρά κυρώσεων, καθώς θεωρείται ότι στηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η βρετανική κυβέρνηση αφαίρεσε από τους Ρομάν Αμπράμοβιτς, Ίγκορ Σέτσιν, Όλεγκ Ντεριπάσκα και Ντμίτρι Λεμπέντεφ τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων στη χώρα.

Η εξέλιξη έρχεται μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση πρόθεσης του Ρόμαν Αμπράμοβιτς να πωλήσει την κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ, Τσέλσι.

«Πάντα έπαιρνα αποφάσεις έχοντας κατά βάθος το συμφέρον του συλλόγου», είπε ο Αμπράμοβιτς σε δήλωση του, συνεχίζοντας: «Στην τρέχουσα κατάσταση, λοιπόν, έλαβα την απόφαση να πουλήσω τον σύλλογο, καθώς πιστεύω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του συλλόγου, των φιλάθλων, των εργαζομένων, καθώς και των χορηγών και συνεργατών του συλλόγου».

Ο Αμπράμοβιτς τόνισε ότι δεν θα ζητήσει να του επιστραφούν δάνεια που έχει δώσει στον σύλλογο - περίπου 1,5 δισεκατομμύρια λίρες- όπως και ότι η διαδικασία της πώλησης δεν θα γίνει άμεσα. Επισήμανε επίσης ότι είχε πει στους βοηθούς του να ιδρύσουν ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο θα λάβει όλα τα καθαρά έσοδα από την πώληση.

«Το ίδρυμα θα είναι προς όφελος όλων των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Αμπράμοβιτς στη δήλωση του, καταλήγοντας: «Αυτό περιλαμβάνει την παροχή κρίσιμων κεφαλαίων για τις επείγουσες και άμεσες ανάγκες των θυμάτων, καθώς και την υποστήριξη του μακροπρόθεσμου έργου της ανάκαμψης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ