ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα: «Μαύρος καπνός» στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας

Συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα: «Μαύρος καπνός» στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας
Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP

Καμία συμφωνία δεν υπήρξε κατά την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας - Ρωσίας στην Αττάλεια, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των Ντμίτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ

Αρχικά, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ στην ομιλία του είπε έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση, ενώ μίλησε συγκεκριμένα και για την κατάσταση στη Μαριούπολη.

«Η πιο τραγική κατάσταση εκτυλίσσεται στη Μαριούπολη, η πόλη βομβαρδίζεται. Ήρθα εδώ με έναν ανθρωπιστικό σκοπό. Να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη, για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

«Συζητήσαμε για μία 24ωρη παύση πυρός για να λύσουμε τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Δεν υπήρχε, όμως, πρόοδος. Έκανα ό,τι μπορούσα. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία», συνέχισε.

Ο κ. Κουλέμπα σημείωσε πως «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μία λύση. Εγώ θα είμαι έτοιμος για νέα συνάντηση. Όταν συναντώνται οι δύο ΥΠΕΞ, έχουν οδηγία να διαπραγματευτούν θέματα ειρήνης και ασφάλειας».

Λαβρόφ: Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε σε άλλες χώρες

Με τη σειρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε μετά την τριμερή συνάντηση:

«Επιβεβαιώσαμε ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβε η ρωσική πλευρά για την καθημερινή διάνοιξη των ανθρωπιστικών διαδρόμων παραμένει σε ισχύ».

Και συνέχισε λέγοντας:

«Υπενθυμίσαμε στους συναδέλφους μας ότι στον τελευταίο γύρω των συνομιλιών στη Λευκορωσία, παρουσιάσαμε πολύ συγκεκριμένες σκέψεις, ενώ η ουκρανική πλευρά μας διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα δώσει συγκεκριμένη απάντηση».

Ο Λαβρόφ αρνήθηκε να απαντήσει για την εξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία λέγοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπ. Άμυνας περιορίστηκε ωστόσο να πει ότι αυτή προχωρά σύμφωνα με το πλάνο.

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών. Να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας», ξεκαθάρισε.

«Οι Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στους ρωσόφωνους», ισχυρίστηκε ακόμη ο Ρώσος υπουργός και υπογράμμισε ότι αυτοί που γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα πρέπει να καταλάβουν ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη γι' αυτές τις ενέργειες.

Ακόμη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε επίθεση στις ΗΠΑ λέγοντας πως ανέπτυξαν βιολογικά όπλα κοντά στη Ρωσία.

Για τον βομβαρισμό στη Μαριούπολη

Για την επίθεση στο νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη είπε πως ήταν μαιευτήριο και πως δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες.

«Το συγκεκριμένο κτήριο είχε καταληφθεί από τους Ουκρανούς της ομάδας Αζόφ, που χρησιμοποιούσαν τις μητέρες και τα μωρά ως ανθρώπινη ασπίδα», είπε και έκανε λόγο για fake news.

Λαβρόφ: «Δεν θέλουμε βαριά οπλισμένη Ουκρανία και παρέλαση των Ναζί»

«Η Ουκρανία εξελίχτηκε σε δυτική φερέφωνο», τόνισε, ενώ σημείωσε πως «το ΝΑΤΟ ήθελε να εγκαταστήσει πυραύλους στη χώρα, γεγονός που συνιστά απειλή για τη Μόσχα».

Μίλησε για ακόμη μια φορά για «Ναζί» στη χώρα και είπε ότι θέλουν μια ανεξάρτητη κατάσταση την Ουκρανία και είναι πρόθυμοι να συζητήσουν για τις αρχές ασφαλείας.

Αναλυτικά είπε:

«Δεν θέλουμε μια βαριά εξοπλισμένη Ουκρανία με βαριά στρατιωτικά συστήματα, δεν θέλουμε μια χώρα δίπλα μας όπου στρατιώτες παρελαύνουν με σήματα SS και άλλων Ναζί. Και δεν θέλουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ».

«Ενδεχομένως ο κ. Ζελένσκι σιγά σιγά να αρχίσει να εκλογικεύεται ακούγοντας αυτή τη θέση και να έχουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά θα βγούμε από αυτήν την κρίση με υγιή και ασφαλή τρόπο και με καθαρή συνείδηση».

Γιατί δεν θέλει ο Πούτιν τώρα να συναντηθεί με τον Ζελένσκι

Αναφερόμενος στην πιθανότητα συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών Ρωσίας - Ουκρανίας, σχολίασε: «Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι απλά και μόνο για να γίνει».

«Ο Πούτιν θα είναι παρόν όταν υπάρχει μια σοβαρή βάση διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ