ΚΟΣΜΟΣ

Μαριούπολη: Για έγκλημα πολέμου μιλούν Μπορέλ και Ντερ Λάιεν - Δεν βομβαρδίσαμε, λέει τώρα η Ρωσία

Μαριούπολη: Για έγκλημα πολέμου μιλούν Μπορέλ και Ντερ Λάιεν - Δεν βομβαρδίσαμε, λέει τώρα η Ρωσία
Η Ρωσία αλλάζει τη στάση της σε ό,τι αφορά την επιδρομή, με σειρά δηλώσεων που κινούνταν από επιθετικές διαψεύσεις έως το αίτημα του Κρεμλίνου να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα AP Photo/Evgeniy Maloletka

Για «έγκλημα πολέμου» κάνουν λόγο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφορικά με το βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία αλλάζει τη στάση της σε ό,τι αφορά την επιδρομή, με μια σειρά δηλώσεων που κινούνταν από επιθετικές διαψεύσεις έως το αίτημα του Κρεμλίνου να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα.

Τελευταία ανακοίνωση είναι αυτή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στην οποία αρνείται ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε το μαιευτήριο, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι ήταν μία «σκηνοθετημένη προβοκάτσια».

Με μήνυμά του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ καταδικάζει την αποτρόπαιη αυτή πράξη, δηλώντας τα εξής:

«Η Μαριούπολη είναι υπό πολιορκία. Ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου από τη Ρωσία είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως τα πλήγματα από αέρος σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε νηοπομπές βοήθειας. Απαιτείται ασφαλής διέλευση, τώρα».

Από πλευράς της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνει:

«Η βομβιστική επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης είναι απάνθρωπη, σκληρή και τραγική. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό μπορεί να είναι έγκλημα πολέμου. Χρειαζόμαστε πλήρη έρευνα» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ρωσία αλλάζει στάση

Η Ρωσία άλλαξε σήμερα τη στάση σε ό,τι αφορά τον βομβαρδισμό ουκρανικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, με μια σειρά δηλώσεων που κινούνταν από επιθετικές διαψεύσεις έως το αίτημα του Κρεμλίνου να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό χθες και απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπήρχαν ασθενείς εκεί.

«Όπως πάντα, λένε ψέματα με αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο Ζελένσκι κατηγορώντας τη Μόσχα ότι διαπράττει γενοκτονία στον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες.

Υπό το φως της διεθνούς καταδίκης, υπάρχουν ασυνήθιστες ενδείξεις ασυνέπειας στην απάντηση Ρώσων αξιωματούχων, που από την αρχή της εισβολής της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου εμμένουν σταθερά στο ίδιο αφήγημα για αυτό που η Ρωσία χαρακτηρίζει ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’ στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κληθείς να σχολιάσει αμέσως μετά, δήλωσε χθες στο Reuters: «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν βάλλουν κατά στόχων αμάχων».

Σήμερα, ο ίδιος δήλωσε ότι το Κρεμλίνο θα εξετάσει το περιστατικό.

«Οπωσδήποτε θα ζητήσουμε πληροφορίες από τον στρατό μας, διότι εσείς και εγώ δεν έχουμε ξεκάθαρη πληροφόρηση για το συνέβη εκεί», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Και ο στρατός είναι πολύ πιθανόν να παράσχει κάποιες πληροφορίες» συμπλήρωσε.

Άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν πιο επιθετική γραμμή, απορρίπτοντας τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ως «ψευδή είδηση».

«Είναι τρομοκρατία της πληροφορίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έβαλε κατά αυτού που χαρακτήρισε «αξιοθρήνητες φωνές για τις υποτιθέμενες θηριωδίες από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντησή του με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών στην Τουρκία ότι το κτίριο του νοσοκομείου ήταν για μέρες υπό τον έλεγχο των ριζοσπαστικών ουκρανικών δυνάμεων, που είχαν απομακρύνει τους γιατρούς και τους ασθενείς -μια εκδοχή που απορρίφθηκε από τον Ζελένκσι ως ψέμα.

Aκολούθησε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας με την οποία η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε το μαιευτήριο, μιλώντας για «σκηνοθετημένη προβοκάτσια».

Κραυγή αμάχων στη Μαριούπολη

Εν μέσω της μακράς ρωσικής πολιορκίας που έχει βυθίσει τη Μαριούπολη σε ανθρωπιστική κρίση, οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Τετάρτη τις στρατιωτικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στο κέντρο της πόλης.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν πως βάσει του αρχικού απολογισμού υπάρχουν συνολικά 17 τραυματίες και σε αυτούς δεν περιλαμβάνοναι παιδιά. Οι τραυματίες είναι όλοι μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου.

Προσοχή, ακολουθεί σκληρό περιεχόμενο

Σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες και η καταστροφή στο παιδιατρικό νοσοκομείο είναι κολοσσιαία».

Η Ρωσία παραδέχθηκε, διά στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ότι ο στρατός της έπληξε το νοσοκομείο, υποστηρίζοντας ότι εκεί είχαν καταφύγει τάγματα ουκρανικών δυνάμεων.

Ο βομβαρδισμός καταδικάστηκε ομόθυμα από δυτικές κυβερνήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη και το Βατικανό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ