ΚΟΣΜΟΣ

Ψυχολόγοι από 20 χώρες υπογράφουν επιστολή που απευθύνεται στον Πούτιν: Τι του ζητούν

Ψυχολόγοι από 20 χώρες υπογράφουν επιστολή που απευθύνεται στον Πούτιν: Τι του ζητούν
Σχεδόν 40 ψυχολόγοι από τις ΗΠΑ και την Πολωνία, τη Νορβηγία και τη Νότια Αφρική ως την Ινδία και το Πακιστάν έχουν υπογράψει την επιστολή AP Photo

Ψυχολόγοι από 20 χώρες επιθυμούν να πείσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αλλάξει γνώμη μέσα από μια ανοιχτή επιστολή τους.

«Επικοινωνούμε μαζί σας για να μοιραστούμε με εσάς τις ακαδημαϊκές και πρακτικές γνώσεις μας σχετικά με τις συνέπειες που έχει η κήρυξη ενός πολέμου για τον υποκινητή και να προσφέρουμε μια ματιά για μια πιθανή έξοδο από μια τόσο επικίνδυνη κατάσταση», αναφέρει στην αρχή της η επιστολή των Γερμανών κοινωνικών ψυχολόγων Ρολφ βαν Ντικ του πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και Ούλριχ Βάγκνερ του πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ.

Σχεδόν 40 ψυχολόγοι από τις ΗΠΑ και την Πολωνία, τη Νορβηγία και τη Νότια Αφρική ως την Ινδία και το Πακιστάν έχουν υπογράψει την επιστολή.

Με την επιστολή τους αυτή θέλουν να πληροφορήσουν τον Πούτιν για «τις αρνητικές επιπτώσεις» αυτών που κάνει, όπως σημειώνουν.

Επικαλούμενοι επιστημονικά στοιχεία εξηγούν με λεπτομέρειες ποιες διαδικασίες κινητοποιεί ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας.

Τελικά, όλο αυτό οδηγεί σε «απόρριψη, απομόνωση και απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας» των πολιτικών ηγετών που θεωρούνται υπεύθυνοι.

Οι πολίτες και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν πόλεμο βιώνουν «εθνική απομόνωση», αναφέρει η επιστολή. Αυτό οδηγεί σε μια αναζήτηση για αλλαγή. Οι οικονομικές κρίσεις προκάλεσαν «αισθήματα απώλειας» που συνήθως αποτελούν "την βάση για αντίσταση, διαμαρτυρίες και επανάσταση ενάντια στην υπάρχουσα κατάσταση".

«Αυτές οι συνέπειες ισχύουν τόσο για τους απλούς πολίτες όσο και για τις ελίτ», σημειώνεται.

Ο καθηγητής βαν Ντικ δεν θεωρεί εντελώς απίθανο η επιστολή να φθάσει στα χέρια του Πούτιν, όπως δήλωσε στο dpa.

Μεταξύ άλλων, όπως εξηγεί, η επιστολή έχει αναρτηθεί σε έναν ιστότοπο μέσω του οποίου οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να γράφουν στον πρόεδρο.

Οι υπογράφοντες, όπως τονίζει ο βαν Ντικ, θέλουν επίσης να απευθυνθούν στην ρωσική αντιπολίτευση και να στείλουν το μήνυμά τους στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ