ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έχει πάρκινσον ο Πούτιν; Ένας νοσοκόμος και ένας πρώην επικεφαλής MI6 εξηγούν τα σημάδια

Ουκρανία: Έχει πάρκινσον ο Πούτιν; Ένας νοσοκόμος και ένας πρώην επικεφαλής MI6 εξηγούν τα σημάδια
Η κατάσταση της υγείας του Ρώσου προέδρου έχει γίνει τον τελευταίο καιρό αντικείμενο πολλών εικασιών AP Photo/Mary Altaffer

Την ώρα που οι μάχες μαίνονται στην Ουκρανία με τη ρωσική πλευρά να μην δείχνει καμία διάθεση συμβιβασμού, τα πληκτρολόγια αναφορικά με την ψυχική αλλά και τη φυσική κατάσταση του Βλάντιμιρ Πούτιν έχουν πάρει φωτιά.

Είτε εντάσσονται στο πλαίσιο της προπαγάνδας είτε προέρχονται από πραγματική περιέργεια για την υγεία του ανθρώπου που με τις κινήσεις του αυτήν την περίοδο μονοπωλεί την επικαιρότητα παγκοσμίως, οι αναφορές αναπαράγονται με την ταχύτητα που μεγαλώνει η ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην ανατολική Ευρώπη.

Κάπως έτσι έγινε viral ένα βίντεο που ανέβασε στο Tik Tok ένας νοσοκόμος, στο οποίο ισχυρίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συμπτώματα της ασθένειας του Πάρκινσον.

Ο χρήστης με το όνομα Haus of Petty ή @musclesandnursing, ανέβασε αυτήν την εικασία για τον Πούτιν στο TikTok την Κυριακή. Έκτοτε έλαβε περίπου 2 εκατ. views και 4.200 σχόλια καθώς πολλοί ήταν οι χρήστες που έσπευσαν να σχολιάσουν πάνω στους ισχυρισμούς του.

«Νοσοκόμοι και επαγγελματίες της υγείας, θα σας δείξω ένα βίντεο και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρομοκρατηθούμε», αναφέρει η @musclesandnursing στο βίντεό του.

Στη συνέχεια το βίντεο δείχνει ένα καρέ με τον Πούτιν να πασχίζει να περπατήσει καθώς σχεδόν σκοντάφτει στο δεξί του πόδι πριν πλησιάσει και χαιρετήσει έναν άνδρα.

«Είμαι νοσοκόμος, δεν μπορώ να κάνω διάγνωση, αλλά μπορώ να διακρίνω το Πάρκινσον και ένα εγκεφαλικό όταν το βλέπω», λέει. «Το Πάρκινσον είναι υπό την ομπρέλα της άνοιας».

Πάρκινσον ή στεροειδή;

Κι αν ένας viral νοσοκόμος στο TikTik δεν αξιολογείται ως επαρκώς αξιόπιστος και έγκριτος για τέτοιες διαγνώσεις, ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κατασκοπίας έρχεται προς επίρρωση των λεγομένων του.

Σύμφωνα με τον σερ Richard Dearlove, οι εικασίες υποδηλώνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να έχει Πάρκινσον το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει συμπτώματα όπως «έλλειψη αυτοσυγκράτησης» - κάτι που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό δεδομένης της θέσης του.

Μιλώντας στο GB News, ο Σερ Dearlove είπε: «Αυτό που είναι επίσης ανησυχητικό είναι οι εικασίες, και είναι εικασίες, ότι ίσως η συμπεριφορά του Πούτιν, ίσως η λογική του να προκαταλαμβάνεται ή να επηρεάζεται από ασθένεια». «Η καλύτερη εξήγηση, δεν ξέρουμε αν είναι σωστό ή όχι, είναι ότι μπορεί να έχει Πάρκινσον», τονίζει και προσθέτει:

«Αυτό σίγουρα έχω ακούσει από αρκετούς νευρολόγους που λένε ότι η απώλεια της αυτοσυγκράτησης, η ψύχωση, είναι πολύ κοινά συμπτώματα του Πάρκινσον».

Μεταξύ άλλων, ο Dearlove είπε: «Και μετά υπάρχουν οπτικές ενδείξεις ότι μπορεί να παίρνει στεροειδή λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει αλλάξει η εμφάνισή του».

«Νομίζω ότι είναι πολύ ανησυχητικό. Αν υποθέσουμε ότι συμβαίνει αυτό - δεν ξέρουμε - κάποιος σε αυτή τη θέση που φαίνεται τόσο ισχυρός, έχει το δάχτυλό του στο πυρηνικό κουμπί, ναι είναι πολύ ανησυχητικό», είπε ο πρώην ο επικεφαλής της MI6.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι πήρε στεροειδή που κάνουν τους χρήστες πιο επιθετικούς.

Υποψίες που επανέρχονται

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν τέτοιες φήμες για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν.

Το 2020, ο επικριτής του Κρεμλίνου, πολιτικός επιστήμονας Βαλέρι Σολοβέι είχε επίσης ισχυριστεί ότι ο Πούτιν πάσχει από Πάρκινσον.

Τότε, δημοσίευμα είχε επικαλεστεί βίντεο που έδειχναν τα πόδια του Ρώσου προέδρου να κουνιούνται ενώ κρατά με δύναμη τα μπράτσα μιας καρέκλας, βίντεο τα οποία έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Επίσης, ερωτηματικά είχε προκαλέσει η κίνηση με ένα στυλό που κρατά στα χέρια του, αλλά και ένα κύπελλο που, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στη Sun, ήταν γεμάτο με παυσίπονα.

Το Κρεμλίνο, πάντως, τότε δεν είχε αναπάντητους τους ισχυρισμούς σπεύδοντας να χαρακτηρίσει αναληθές εκείνο το δημοσίευμα της Sun, το οποίο είχαν σπεύσει να αναπαράξουν άλλα ταμπλόιντ. «Είναι απόλυτη ανοησία. Όλα είναι καλά με τον πρόεδρο», είχε πει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τώρα μάλλον έχει με πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ