ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Ενίσχυση άμυνας και ενεργειακή απεξάρτηση η απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα

Σύνοδος Κορυφής: Ενίσχυση άμυνας και ενεργειακή απεξάρτηση η απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρευρίσκονται σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Chateau de Versailles στις Βερσαλλίες, δυτικά του Παρισιού, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 (Ian Langsdon, Pool via AP)

Μήνυμα υποστήριξης στην Ουκρανία έστειλαν οι ηγέτες της ΕΕ από τις Βερσαλλίες, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων και απαλλαγής της Ευρώπης από την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Κατά την άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν τη διακήρυξη των Βερσαλλιών που περιγράφει πώς η ΕΕ μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της και να προστατεύσει τους πολίτες της ΕΕ, τις αξίες και τις δημοκρατίες και το ευρωπαϊκό μοντέλο.

Η δήλωση καλύπτει την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και περιγράφει πώς η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες, να μειώσει τις ενεργειακές εξαρτήσεις και να οικοδομήσει μια πιο ισχυρή οικονομική βάση.

Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν ότι η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας «παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο» και «υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα».

Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ επαίνεσαν τον λαό της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της χώρας τους και τις κοινές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δήλωσαν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική υποστήριξη, καθώς και υποστήριξη για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως επίθεση κατά της Δημοκρατίας και των κυρίαρχων κρατών και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαλλαγεί από την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

«Ο τρόπος με τον οποίο απαντάμε σήμερα σε αυτή την απεχθή επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας και επίσης το μέλλον της ένωσής μας και πέρα από αυτό, ακόμη και το μέλλον ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου», τόνισε.

Είπε ότι τα πρόσφατα γεγονότα έκαναν το μπλοκ «να αντιμετωπίσει τις ευθύνες μας μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα».

«Πρώτον, το καθήκον μας να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την αξιόπιστη, ασφαλή και οικονομικά προσιτή παροχή ενέργειας στους ευρωπαίους καταναλωτές μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Αυτό σημαίνει να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο διαφοροποιώντας την προσφορά, επενδύοντας μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν «έχει αλλάξει θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της Ευρώπης».

«Για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη, θα χρειαστούμε διαφορετικές δυνάμεις και διαφορετικές δυνατότητες. Και χαιρετίζω σημαντικές πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις στην Ευρώπη που θα χρειαστούν, και χαιρετίζω το γεγονός ότι ορισμένοι ηγέτες ανακοίνωσαν φιλόδοξα βήματα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών», είπε.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής ότι πρέπει να συντονιστούμε στενά και με το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω το γεγονός ότι οι ηγέτες μας είπαν να προετοιμάσουμε μια ανάλυση για τα κενά των αμυντικών επενδύσεων και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ένα σαφές σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κενά», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα ενεργειακό σχέδιο για τον επόμενο χειμώνα, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα σχέδιο έως τα μέσα Μαρτίου για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027.

«Θέλουμε να απελευθερωθούμε από την εξάρτηση, ώστε να μπορέσουμε να ενεργήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα… και προφανώς για τον επόμενο χειμώνα χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο», δήλωσε ο Μισέλ μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες.

Μακρόν: Θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να σταθεί και να μείνει όρθια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε από την πλευρά του ότι ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μια ταχεία επιστροφή στην ειρήνη, ξεκινώντας με την κατάπαυση του πυρός που ακολουθείται από ταχεία απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων».

Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που το μπλοκ συνεχίζει την πίεση στη Ρωσία, διατηρώντας επίσης έναν πολύ απαιτητικό διάλογο, ιδίως σε συνδυασμό με τον Γερμανό καγκελάριο.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία σήμερα και θα το κάνουμε για όσο διαρκεί ο πόλεμος. Και θα είμαστε εκεί για την ανοικοδόμηση αυτής της καταστροφής που επέφερε η Ρωσία. Θα είμαστε εκεί για να τη βοηθήσουμε να σταθεί και να μείνει όρθια», τόνισε.

Είπε ότι η ΕΕ είχε προτείνει μια ευρωπαϊκή διευκόλυνση περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ ως πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία.

«Το μήνυμα που στείλαμε αρχικά στον ουκρανικό πληθυσμό είναι ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη μας είναι ανοιχτός γι' αυτούς. Ο αγώνας τους για ελευθερία και δημοκρατία, για τις αξίες που όλοι μοιραζόμαστε έχει δείξει ότι η Ουκρανία είναι πράγματι μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», τόνισε.

Απηχώντας τις παρατηρήσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη θέλει να μπορεί να επιλέγει τους εταίρους εφοδιασμού της, αλλά να μην εξαρτάται από κανέναν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ