ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεις» κάτω από τη γη στο Χάρκοβο: Ο υπόγειος σιδηρόδρομος καταφύγιο για χιλιάδες Ουκρανούς

«Πόλεις» κάτω από τη γη στο Χάρκοβο: Ο υπόγειος σιδηρόδρομος καταφύγιο για χιλιάδες Ουκρανούς
Σταθμοί στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Χαρκόβου έχουν μετατραπεί σε «πόλεις», με χιλιάδες Ουκρανούς να βρίσκουν καταφύγιο για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / STANISLAV KOZLIUK

Σταθμοί στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Χαρκίβ έχουν μετατραπεί σε «πόλεις» όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες Ουκρανοί για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς

Σε μικρές «πόλεις» έχουν μετατραπεί σταθμοί του υπόγειου σιδηρόδρομου στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας. Χιλιάδες άνθρωποι, μωρά έως ηλικιωμένοι, έχουν αναζητήσει κάτω από τη γη καταφύγιο από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Στο σταθμό του υπόγειου σιδηροδρόμου Heroiv Pratsi οι άνθρωποι κάθονται ή είναι ξαπλωμένοι σε στρώματα και κουβέρτες που έχουν τοποθετήσει στο πάτωμα δίπλα σε αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, σε πλατφόρμες του σταθμού και μέσα σε σταθμευμένα βαγόνια.

Κάποιοι κοιτάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα, άλλοι πλένουν τα ρούχα τους τα οποία έπειτα τα απλώνουν στην κουπαστή των βαγονιών, μητέρες ταϊζουν τα μωρά τους και ένας άνδρας περνάει βιαστικός κρατώντας έναν βραστήρα με νερό.

Οι σκηνές είναι παρόμοιες στο δίκτυο μαζικών μεταφορών στις πιο πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας παρότι στο Χάρκοβο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία έχει υποστεί ορισμένους από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, ο αριθμός των πολιτών που έχουν βρει καταφύγιο σε σταθμούς του μετρό είναι πολύ μεγάλος.

Στους δρόμους πάνω από τον υπόγειο σιδηρόδρομο, όπου οι πολίτες στέκονται σε ουρές για να προμηθευτούν τρόφιμα όταν είναι αρκετά ασφαλές να το κάνουν, το χιόνι πέφτει στους σχεδόν άδειους δρόμους.

Η Νάστια, ένα μικρό κορίτσι που είναι ξαπλωμένο πάνω στο αυτοσχέδιο κρεβάτι της στο πάτωμα ενός βαγονιού τρένου, λέει ότι έχει βρει εκεί καταφύγιο για πάνω από μια εβδομάδα. Δεν μπορούσε, όπως εξηγεί να μετακινηθεί αρκετά καθώς είχε κολλήσει έναν ιό που κυκλοφορούσε μεταξύ του πληθυσμού.

Ερωτηθείσα τι θα κάνει όταν σταματήσει η επίθεση, η μικρή απάντησε:

«Θα επιστρέψω στο σπίτι μου και επιτέλους θα κοιμηθώ καλά. Αυτό λαχταράω αυτή τη στιγμή. Επίσης θέλω να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Φοβάμαι για το σπίτι μου, για τα σπίτια των φίλων μου, φοβάμαι πάρα πολύ για ολόκληρη τη χώρα και φυσικά φοβάμαι και για τον εαυτό μου».

Η Βαλεντίνα, μια ηλικιωμένη κάτοικος του Χαρκόβου, λέει ότι κατέφυγε στον υπόγειο επειδή η περιοχή όπου διέμενε βομβαρδιζόταν διαρκώς.

Ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε σήμερα, Παρασκευή, ότι οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζονται αδιάκοπα. «Μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί 48 από τα σχολεία της πόλης» είπε ο Ιχορ Τερέχοφ. Η πόλη είχε πληθυσμό, σε καιρό ειρήνης, περίπου 1,4 εκατομμύριο κατοίκους, παρότι πολλοί την εγκατέλειψαν αναζητώντας τη σχετική ασφάλεια που επικρατεί στη δυτική Ουκρανία ή πήγαν σε γειτονικές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ