ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τρεις συλληφθέντες Ρώσοι πιλότοι λένε πως έλαβαν «διαταγές για βομβαρδισμό κατά αμάχων»

Ουκρανία: Τρεις συλληφθέντες Ρώσοι πιλότοι λένε πως έλαβαν «διαταγές για βομβαρδισμό κατά αμάχων»
Οι τρεις αιχμάλωτοι Ρώσοι πιλότοι Screengrab

Βίντεο με τρεις Ρώσους πιλότους που φέρεται να παραδέχονται ότι έλαβαν εντολή να βομβαρδίσουν αμάχους μεταδίδεται από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Κάτω υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι τρεις αιχμάλωτοι Ρώσοι μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου στο Interfax Ukraine την Παρασκευή.

Ένας άνδρας που κατονομάζεται ως Μαξίμ Κριστόπ, μίλησε για τις φερόμενες εντολές που έλαβε στις 6 Μαρτίου πριν συλληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Όπως ισχυρίζεται, πήρε την εντολή για κατάρριψη στόχων όταν συνειδητοποίησε πως «ο στόχος δεν ήταν εχθρικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά κτήρια κατοικιών, φιλήσυχοι άνθρωποι».

«Αλλά εκτέλεσα την εγκληματική εντολή», είπε ο Κριστόπ, αντισυνταγματάρχης και υποδιοικητής του 47ου Συντάγματος Αεροπορίας, προσθέτοντας ότι καταρρίφθηκε από το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας και συνελήφθη.

Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του λέγοντας: «Αναγνωρίζω το τεράστιο μέγεθος των εγκλημάτων που διέπραξα. Θέλω να ζητήσω συγχώρεση από ολόκληρο τον ουκρανικό λαό».

«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να οδηγήσω τους υπεύθυνους για αυτή τη γενοκτονία των Ουκρανών ενώπιον της δικαιοσύνης», σημείωσε.

Μαζί με τον αντισυνταγματάρχη Μαξίμ Κρίστοπ, μίλησαν και ο ταγματάρχη Αλεξέι Γκολοβένσκι και ο Αλεξέι Ιγκόροβιτς.

Ένας εξ αυτών απαντώντας σε ερώτηση της απεσταλμένης της ΕΡΤ στο Κίεβο σχετικά με το «ποιο είναι το μήνυμα σας προς τα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν εναντίον των Ουκρανών έως τώρα», τόνισε πως «οι στρατιώτες μου δεν ήξεραν τον σκοπό των διαταγών μου. Ούτε και εγώ ήξερα τι συμβαίνει στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ήξερα μόνο τις διαταγές που έπαιρνα. Μπόρω μόνο να υποθέσω ότι ήθελαν να καταλάβουμε την Ουκρανία. Τον λόγο δεν το κατάλαβα και για μένα ήταν ανώφελο».

«Επειδή έμεινα και σε νοσοκομεία άκουγα τους ήχους και τις σειρήνες για τα καταφύγια όταν άρχιζαν οι βομβαρδισμοί. Είναι μέσα στην πόλη και όχι στην περιφέρεια ή σε στρατιωτικές περιοχές. Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γίνονταν στις πόλεις», πρόσθεσε ο δεύτερος από τους τρεις Ρώσους πιλότους.

«Ελπίζω να με ακούν. Εδώ είμαι ήδη επτά ημέρες. Μου φέρονται καλά, δεν υπάρχουν φασίστες, δεν υπάρχουν νεοναζιστές, δεν υπάρχουν άνθρωποι εναντίον της ρωσικής ομοσπονδίας. Εδώ οι άνθρωποι μιλούν ακόμη τη ρωσική γλώσσα», συμπλήρωσε.

Και οι τρεις Ρώσοι πιλότοι που καταρρίφθηκαν από ουκρανικά συστήματα αεράμυνας υποστήριξαν πως η ηγεσία τους τους είχε διαβεβαιώσει ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη στην αεράμυνα και πως όλα τα αντιαεροπορικά τους συστήματα ήταν παλιά και δεν λειτουργούσαν.

Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση από την ρωσική πλευρά για αυτούς τους ισχυρισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ